Izraelski ministar započeo mandat na policijskom ispitivanju

Radiosarajevo.ba
Izraelski ministar započeo mandat na policijskom ispitivanju

Izraelski ministar vanjskih poslova Avigdor Lieberman je samo dva dana nakon što je prisegnula nova vlada, zadržan od strane policije, na ispitivanju punih sedam sati, zbog optužbi za pranje novca.

Liebermana se tereti da je koristio bankovni račun svoje kćeri za pranje novca, a moguće i za izbornu prevaru kupovinom glasova. Sam Lieberman odbacuje optužbe, i kaže kako se slučaj namjerno odugovlači da bi ga se politički kompromitiralo.

Vođa stranke Yisrael Beiteineu (Izrael je naš dom) doo kraja 90-ih bio je član trenutno vladajućeg Likuda, da bi 1999. osnovao Yisrael Beiteinu. Stranka ima prilično rigidnu nacionalističku platformu, koja predlaže rješavanje izraelsko-palestinskog sukoba stvaranjem etnički čistih država.

Vjerovatno ključna tačka sukoba, ali i uspjeha stranke, jeste ideja o zamjeni izraelskih teritorija naseljenih uglavnom Arapima za teritorije na Zapadnoj obali na kojima postoje izraelska naselja. Upravo zbog toga stranka je pala pod kritiku javnosti, ali i pokupila veliki broj glasova naseljenika na Zapadnoj obali.

Stranka bilježi sve veći uspjeh s godinama, od četiri parlamentarna mjesta krajem 90-ih došli su do 15 mjesta na zadnjih izborima i postali treća najjača stranka u državi. Zajedno s jačanjem stranke, jača i Liebermanova politička pozicija.

U prošloj vladi, koju je vodila stranka Kadima Liebermanova, stranka je bila tako bitna, da je isključivo za njega izmišljeno ministarstvo strateških poslova, koje je on napustio 2008. zbog neslaganja s aktualnom politikom prema Arapima. Upravo nakon napuštanja vlade ponovno je postala aktualna tema oko istrage protiv njega.

Već se nakon prvih rezultata izbora znalo da nema šanse formirati vladu ako se Liebermanu ne da mjesto ministra vanjskih poslova, što je trenutni predsjednik Benjamin Netanyahu i morao napraviti. Lieberman zasad nije povukao nikakav konkretan potez na novom mjestu.

Lieberman bi mogao biti prisiljen na ostavku ukoliko tužilaštvo odluči da je skupilo dovoljno dokaza za pokretanjem sudskog postupka. Odluka je blizu, jer je izraelski Vrhovni sud sredinom marta policiji i tužilaštvu dao 60 dana za okončanje istrage.

Index.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak