Izraelska vojska povlači pet brigada iz Gaze!

1
AA
Izraelska vojska povlači pet brigada iz Gaze!

Izraelska vojska objavila je da će povući pet borbenih brigada koje učestvuju u kopnenoj invaziji na Pojas Gaze. 

Prema pisanju novina The Times of Israel, tri brigade za obuku, pored 551. i 14. rezervne brigade, povući će se "u skladu sa procjenom situacije i razvoja borbi".

Brigade zadužene za obuku vojnika vratit će se u Gazu kako bi obavljale svoje uobičajene aktivnosti, dok će rezervisti biti pušteni kako bi pomogli oporavku izraelske ekonomije, piše dnevnik.

Proljetna idila u Sarajevu: Toplo vrijeme privuklo šetače u gradsku gužvu

Vojska je 21. decembra povukla Golani brigade iz Pojasa Gaze nakon teških gubitaka na palestinskoj teritoriji. Prema vojnim podacima, najmanje 506 vojnika je poginulo od 7. oktobra u Gazi.

Izrael je napao Pojas Gaze iz zraka i zemlje od napada Hamasa 7. oktobra, ubivši najmanje 21.822 Palestinca, uglavnom žena i djece, i ranivši 56.451 osobu, prema zdravstvenim vlastima u enklavi.

Vjeruje se da je gotovo 1.200 Izraelaca ubijeno u napadu Hamasa.

Izraelski napad ostavio je Gazu u ruševinama, sa 60 posto infrastrukture enklave oštećeno ili uništeno, a skoro dva miliona stanovnika raseljeno je zbog nestašice hrane, čiste vode i lijekova.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak