Benjamin Netanyahu: Izrael bi trebao kontrolisati granicu između Gaze i Egipta

3
Radiosarajevo.ba
Benjamin Netanyahu: Izrael bi trebao kontrolisati granicu između Gaze i Egipta
Foto: EPA-EFE / Benjamin Netanyahu

"Zona dužinom granice između Gaze i Egipta trebala bi biti pod kontrolom Izraela", izjavio je izraelski premijer Benjamin Netanyahu u subotu, 30. decembra, predviđajući da će rat u palestinskoj enklavi i na drugim regionalnim frontovima trajati mjesecima.

Netanyahu je održao konferenciju za novinare kako je Izrael ušao u 13. sedmicu rata protiv Palestine, što je potaknulo nasilje na okupiranoj Zapadnoj obali i izazvalo napade grupa koje podržava Iran u Libanonu, Siriji, Iraku i Jemenu.

"Filadelfijski koridor ili preciznije rečeno, južna tačka zaustavljanja (Gaze) - mora biti pod našom kontrolom. Mora biti zatvoren. Jasno je da bilo koje drugo rješenje ne bi osiguralo demilitarizaciju koju tražimo", rekao je.

Sarajevo zablistalo u novom ruhu: Pogledajte kako izgleda Ferhadija

Sarajevo zablistalo u novom ruhu: Pogledajte kako izgleda Ferhadija

Izrael je najavio da namjerava uništiti Hamas u Gazi, demilitarizirati i deradikalizirati teritorij kako bi spriječio ponavljanje napada.

"Rat je u punom jeku. Borimo se na svim frontovima. Postizanje pobjede zahtijevat će vrijeme. Kako je rekao načelnik glavnog štaba, rat će trajati još mjesecima", rekao je Netanyahu.

Dodao je rijedak prijetnju da će ravno napasti Iran zbog gotovo dnevnih razmjena vatre dužinom izraelsko-libanonske granice. "Ako Hezbollah proširi ratovanje, doživjet će udarce o kojima nije ni sanjao - i također Iran", rekao je Netanyahu, ne ulazeći u detalje, piše Reuters.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije