Izraelska vojska potvrdila: Ubijen šef zračnih snaga Hezbollaha u Libanu

1
Radiosarajevo.ba
Izraelska vojska potvrdila: Ubijen šef zračnih snaga Hezbollaha u Libanu

Izraelska vojska je u četvrtak, 26. septembra 2024. godine, javila da je u toku taktičkog napada na libanonsko uporište Hezbolaha, ubijen Mohammmed Srura, šef Hezbollahovih zračnih snaga.

Udar u uporište Hezbolaha Dahiyeh bio je usmjeren na Mohammeda Srura, koji je u velikoj mjeri odgovoran za flotu dronova terorističke grupe, zajedno s krstarećim projektilima i zračnom odbranom.

Ministarstvo zdravlja Libana saopštilo je da su dvije osobe poginule u napadu.

Norveška izdala potjernicu za muškarcem koji je prodao kobne pejdžere Hezbolahu

Prema vojsci, Srur je upravljao i komandovao brojnim i raznim zračnim napadima na Izrael, uključujući bespilotne letjelice napunjene eksplozivom i krstareće rakete.

Posljednjih godina, navodi IDF, on je vodio Hezbollahovu proizvodnju bespilotnih letjelica i uspostavio lokacije u Libanu gdje bi teroristička grupa gradila eksplozivne bespilotne letjelice, od kojih su neke bile ispod civilnih zgrada u Bejrutu.

Netanyahu hladno odbio saveznike i izdao naredbu: "Udarite punom snagom!"

Srur se pridružio Hezbolahu 1980-ih i bio na različitim pozicijama, uključujući u protuzračnoj odbrani terorističke grupe, u jedinici Aziz u snagama Radwan, i kao Hezbolahov ataše u Jemenu gdje je bio uključen u zračne snage Hutija, prema saopćenjima izraelske vojske.

Tokom rata izvršio je brojne eksplozivne napade dronovima na Izrael, kao i bespilotne letjelice za nadzor, saopštila je IDF.

Današnji napad je najmanje četvrti put da je Izrael ciljao najviše komandante grupe u posljednjih nekoliko dana, uključujući napad u utorak, 24. septembra na šefa raketa i projektila Ibrahima Qubaisija i napad u petak na Ibrahima Aqila, šefa vojnih operacija Hezbolaha. Obojica su ubijeni.

Također u četvrtak, Izrael je rekao da su njegovi ratni avioni gađali ciljeve širom južnog Libana i na granici između Sirije i Libana, a Hezbolah je ispalio preko 150 raketa na gradove na sjeveru Izraela.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak