Izraelska vojska potvrdila: Ubijen je Yahya Sinwar

11
Radiosarajevo.ba
Izraelska vojska potvrdila: Ubijen je Yahya Sinwar

Izraelska vojska je potvrdila smrt Hamasovog lidera, Yahye Sinwara koji ubijen u napadu tokom operacija u pojasu Gaze, u četvrtak 17. oktobra 2024. godine.

IDF i Shin Bet potvrdili su da je vođa Hamasa Yahya Sinwar ubijen u operaciji u južnoj Gazi 16. oktobra nakon jednogodišnje potrage.

Sinwara, organizatora napada na Izrael 7. oktobra i odgovornog za otmicu i ubistvo brojnih Izraelaca, ubili su vojnici izraelskih snaga.

Rutte i Zelenski u Briselu, generalni sekretar pružio podršku Ukrajini: "Bit ćete članica NATO-a!"

Prema saopštenju, Sinwar je izbjegao zarobljavanje u posljednjih godinu dana, skrivajući se među civilnim stanovništvom Gaze i unutar Hamasove podzemne mreže tunela. Njegovo operativno kretanje je bilo sve više ograničeno nizom operacija IDF-a i Shin Beta, što je dovelo do njegovog ubistva.

Posljednjih sedmica, IDF i snage Shin Beta intenzivirali su operacije u južnoj Gazi na osnovu obavještajnih podataka koji su utvrdili gdje se nalaze visoki lideri Hamasa. Nakon identifikacije tijela koja su ubijena danas, zvaničnici izraelske vojske su potvrdili da je jedan od lica bio i Yahya Sinwar.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (11)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak