Izraelska vojska objavila: Pripremaju se za kopnene vojne operacije u Libanu

3
Radiosarajevo.ba
Izraelska vojska objavila: Pripremaju se za kopnene vojne operacije u Libanu

U srijedu, 25. septembra 2024. godine, izraelska vojska je objavila da je većina raketa koja je ispaljena sa položaja Hezbolaha u Libanu, presretnuta putem Davidove praćke, ali i da se spremaju za kopnene operacije u Libanu.

Davidova praćka (David's slingshot, engleski) predstavlja napredni sistem protuzračne odbrane, koji je dizajniran od strane Rafaela u saradnji sa američkim Raytheonom. 

Praćka je konstruisana za presretanje neprijateljskih projektila, aviona, bespilotnih letjelica, raketa u udaljenosti od 40 do 300 kilometara.  

Pripremite zalihe: Više od 20 sarajevskih ulica danas bi moglo ostati bez vode

Unatoč ovako naprednom protuzračnom sistemu, rakete i dalje stižu do svojih odredišta u središtu Izraela. Jedan od takvih slučajeva je od srijede, kada je teška šteta pričinjena na turističkom lokalitetu Mount Hermon. 

Raketa iz Libana je pogodila žičaru u skijalištu, a planinski domovi i turizam je na istoj zatvoren još od početka izraelskog rata. 

Sramotan čin: Izrael u Gazu poslao kontejnere sa 88 tijela Palestinaca

Rafael Nave je u izjavi za izraelske medije rekao da je za udar "potrebno masovno i brzo popravljanje kako bi ispunili sigurnosne potrebe". 

U isto vrijeme, Herzi Halevi, načelnik generalštaba izraelske vojske, rekao je da se ista priprema za kopnenu operaciju u Libanonu, kako javlja Anadoulu. 

"Ne stajemo, borbeni avioni su napadali cijeli dan (u Libanu), a mi se pripremamo za manevar".

Izraelska vojska je saopštila da je obišao 7. brigadu na sjevernoj granici, zajedno s komandantom Sjeverne komande, starješinom 98. divizije, komandantom Centra za obuku Kopnene vojske i starješinom 7. brigade.

"Čujete avione iznad glave, napadamo cijeli dan. Ovo je i priprema terena za vaš mogući ulazak i nastavak degradiranja Hezbollaha", rekao je Halevi vojnicima.

Dodao je da je Hezbollah proširio domet vatre, a kasnije danas će dobiti vrlo snažan odgovor.

"Pripremite se", rekao je on. Prethodno je vojska saopštila da je od srijede ujutro pogodila više od 280 ciljeva povezanih s Hezbollahom u Libanu. Vojska je pozvala dvije rezervne brigade na sjevernu granicu s Libanom u srijedu rano ujutro.

Mobilizacija rezervnih snaga signalizira potencijalne pripreme za kopnene operacije.

Izrael je pokrenuo talase smrtonosnih vazdušnih napada u Libanu od ponedjeljka ujutro u kojima je prema libanskim zdravstvenim vlastima ubijeno skoro 610 ljudi i ranjeno više od 2.000.

Prekogranični sukobi Izraela i libanske grupe Hezbollah počeli su nakon izraelske ofanzive na Pojas Gaze, u kojoj je ubijeno oko 41.500 Palestinaca, uglavnom žena i djece.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak