Izraelska analitičarka: 'Netanyahua ne zanima mirovni sporazum, može ga se samo ovako zaustaviti'

1
Radiosarajevo.ba
Izraelska analitičarka: 'Netanyahua ne zanima mirovni sporazum, može ga se samo ovako zaustaviti'

U Izraelu antivladini demonstranti strahuju da bi ubistvo čelnika Hamasa i Hezbollaha moglo dalje odgoditi puštanje zatvorenika u Gazi.

Hiljade okupljenih u Tel Avivu i Haifi jučer su od Vlade zahtijevali hitno postizanje dogovora o puštanju zatočenih. Izraelski Haaretz piše o velikom raskolu između premijera Benjamina Netanjahua i rukovodećih kadrova odbrane. Citirajući visokopozicioniranog izraelskog pregovarača, tvrde da Netanyahu nije zainteresiran za primirje.

Mairav Zonszein, analitičarka Međunarodne krizne grupe za Izrael, analizira je li Netanyahu spreman za postizanje sporazuma o prekidu vatre.

Pred brojnom publikom: U toku su 10. po redu skokovi na Bentbaši

"Od najviših zvaničnika sigurnosti čujemo da kritikuju Netanyahuov pristup ratu u Gazi i pregovorima o prekidu vatre. Da je Netanyahu htio sporazum nakon što je eliminisao većinu Hamasovih vođa u Gazi i van nje, odnosno da je htio obnoviti imidž Izraela kao regionalne super sile koja može ubijati po Bejrutu i Teheranu, bilo bi logično da sada kada prijeti regionalni rat javno kaže da ne želi da dođe do toga i da prihvata Bidenov prijedlog od 31. maja", kazala je Zonsezein za Al Jazeeru.

Dodala je i da Netanyahu želi primirje, to bi uradio, te je jasno da njega ne zanima postizanje sporazuma. Izjavio je da se Izrael u sukobu sa iranskom osovinom zla sada sprema za veći regionalni sukob.

"Netanyahu je kao premijer trenutno najslabiji ikada, jasno mu je da svi žele da odstupi s te  pozicije i taj pristup koristi da dobije podršku u zemlji i inostranstvu. Ne znam koliko će dugo i daleko ići s tim. Ali ako postoji mogućnost da će vas gađati hiljade raketa i dronova, građani Izraela neće izlaziti na proteste protiv premijera", smatra Zonszein i naglašava:

"Sigurnosni establišment Izraela i Bidenova administracija moraju reagovati i izvršiti jak pritisak, ne samo prazne riječi, već i djela. To je jedini način da se ovo zaustavi", zaključila je Mairav Zonszein, analitičarka Međunarodne krizne grupe za Izrael

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak