Izjava izraelskog generala izazvala paniku, SAD i saveznici traže privremeni prekid vatre

2
Radiosarajevo.ba
Izjava izraelskog generala izazvala paniku, SAD i saveznici traže privremeni prekid vatre

Sjedinjene Države, EU i zemlje saveznice pozvale su na privremeni prekid vatre u Libanu, nakon eskalacije borbi između Izraela i Hezbollaha, javlja BBC.

Unija od 11 članica predložila je trenutnu 21-dnevnu pauzu u borbama "kako bi se osigurao prostor za diplomatiju, sklopilo diplomatsko rješenje" ali i prekinulo vatru u Gazi.

U zajedničkom saopćenju rekli su da su neprijateljstva ove vrste postala "nepodnošljiva" i da predstavljaju "neprihvatljiv rizik od šire regionalne eskalacije" koja nije u interesu ni Izraela ni Libanona.

Iz PDA objavili snimak i tvrde: Aktivista SDA je napao našeg člana!

Prijedlog stiže nakon što je zapovjednik izraelske vojske rekao trupama da bi opsežni zračni udari u Libanu usmjereni protiv Hezbollaha mogli utrti put za "ulazak izraelske vojske na neprijateljski teritorij".

Ova je rečenica generala-pukovnika Halevija dosad najjasniji pokazatelj da je kopnena invazija na Liban možda neizbježna.

Izraelska vojska objavila: Pripremaju se za kopnene vojne operacije u Libanu

Zajednički poziv saveznika uslijedio je nakon sastanka svjetskih čelnika na Općoj skupštini UN-a u New Yorku.

"Vrijeme je da se sklopi diplomatsko rješenje koje će omogućiti civilima s obje strane granice da se vrate svojim domovima na siguran način", poručili su.

Američki predsjednik Joe Biden i francuski predsjednik Emmanuel Macron rekli su u zasebnoj, zajedničkoj izjavi da su postigli dogovor o pozivu na privremeni prekid vatre između Izraela i Hezbollaha "kako bi diplomatiji dali priliku za uspjeh i izbjegli daljnje eskalacije preko granice".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak