Italijani na rubu živaca: "Zatvorit ćemo plaže, zavladat će Divlji zapad, čut će se samo krikovi"

1
Radiosarajevo.ba
Italijani na rubu živaca: "Zatvorit ćemo plaže, zavladat će Divlji zapad, čut će se samo krikovi"

Ako ste ljetni odmor planirali provesti na nekoj od užarenih italijanskih plaža, mogli biste naići na neugodnosti.

Vlasnici koncesija najavili su veliki štrajk. Dva poslovna udruženja u tom sektoru izjavila su tako da planiraju zatvoriti plaže i stati s iznajmljivanjem suncobrana, ležaljki i drugih potrepština na dva do četiri sata nekoliko dana u augustu.

Razlog pobune jeste kako bi pojačali pritisak na vladu Giorgie Meloni: "Želimo da se čuju naši krikovi s italijanskih plaža", dramatična je bila izjava za Financial Times Antonija Capacchionea, predsjednika Italijanske unije poduzetnika.

Stavite lovor ispod jastuka prije spavanje i gledajte kakvu će magiju učiniti vašem organizmu

"Ljudi su prvo vjerovali državnim zakonima koji su govorili ‘ulažite koliko želite’, a sada su suočeni s vladom koja je obećavala sve, a ne radi ništa", dodao je.

Godinama jača pritisak iz Bruxellesa na Italiju da opozove svojih 30.000 koncesija za upravljanje plažama - dodijeljenih prije nekoliko decenija za čistu bagatelu. EU zahtijeva da se zemljišta preraspodijele putem postupka nadmetanja.

Međutim, vlasnici koncesija, njihova udruženja obuhvataju raznolike profile ljudi, od iznajmljivača ležaljki i suncobrana do vlasnika vrhunskih restorana i hotela, predstavljaju utjecajnu skupinu.

Europska komisija pokrenula je prekršajni postupak protiv Italije 2020. godine, nakon što je vlada koju je tada vodio pokret Pet zvjezdica donijela zakon kojim se koncesije produžuju do 2033

U nastojanju da riješi spor, kasnija vlada, na čelu s Mariom Draghijem, pristala je raskinuti sve postojeće koncesije i održati aukcije za nove krajem 2023. Ali, njegova vlada pala je prije nego što je uspio provesti reforme. Dolaskom na dužnost Meloni je produžila valjanost postojećih koncesija, ali do kraja 2024. godine, što je koncesionare razljutilo.

Njena je vlada imala plan: iscrtala je 7900 kilometara talijanske obale da pokaže Bruxellesu kako ima mnogo besplatnih plaža, odnosno da nije potrebno poništavati postojeće koncesije. Komisija je bez previše razmišljanja odbacila zahtjev Rima i pozvala Melonijevu vladu da nastavi s obećanom reformom.

Italijanske općine, koje su historijski izdavale koncesije, pripremaju planove kompenzacije za poduzetnike koji će izgubiti dugogodišnje koncesije. Ali, plažnim poduzetnicima novac općina nije dovoljan. Zahtijevaju da Meloni usvoji nacionalnu politiku koja im jamči kompenzacije, ako izgube koncesije, u vrijednosti od najmanje dvije godine njihovog godišnjeg prometa

"Na italijanskim plažama zavladat će Divlji zapad. Sve će nam oteti. Je li moralno prihvatljivo da neko besplatno preuzme posao izgrađen kroz žrtvu poduzetnika?", retorički se pita Capacchione, a prenosi Financial Times.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak