Italija uvela novitet na benzinskim stanicama: Ovo će kupcima mnogo značiti

0
Radiosarajevo.ba
Italija uvela novitet na benzinskim stanicama: Ovo će kupcima mnogo značiti

Italijanske benzinske pumpe su u utorak, 1. augusta započele uz vlastitu cijenu proizvoda prikazivati regionalne i prosječne cijene, u skladu s odlukom vlade čiji je cilj povećati transparentnost cijena goriva.

Taj korak uslijedio je nakon faze planiranja koja traje nekoliko mjeseci, nakon što je krajem marta donesena "Odluka o transparentnosti".

"Resorno ministarstvo od sada će na dnevnoj, a ne sedmičnoj bazi, pratiti cijene benzina i dizela te ih objavljivati na svojim stranicama. Svaki potrošač moći će provjeriti plaća li iznadprosječnu cijenu proizvoda", rekao je italijanski ministar Adolfo Urso.

Promovirana knjiga 'O tome se govori' prof. Fikreta Karčića: Dio intelektualne ostavštine mislioca

Prema novim pravilima, benzinske stanice na autocestama moraju prikazivati i prosječne cijene na nacionalnoj razini, dok ostale moraju prikazivati samo regionalni prosjek.

U utorak, 1. augusta je nacionalna prosječna cijena benzina iznosila 1,984 eura (3,87 KM), a dizela 1,854 eura (3,62 KM) po litri.

Divljaju cijene goriva u bh. susjedstvu: Ako krećete na more u ovu zemlju napunite rezervoar u BiH

Rast cijena goriva već je neko vrijeme tema u Italiji, a nagli porast zabilježen je u posljednje dvije sedmice. U nekim regijama cijena benzina prešla je dva eura (3,91 KM) po litri, piše Jutarnji.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak