Iranski vrhovni vođa Ali Hamnei naredio da se napadne Izrael? Vojni vrh razmatra moguće opcije

14
Radiosarajevo.ba
Iranski vrhovni vođa Ali Hamnei naredio da se napadne Izrael? Vojni vrh razmatra moguće opcije

Hamnei je naredbu izdao na hitnom sastanku iranskog Vrhovnog vijeća za nacionalnu sigurnost u srijedu ujutro, ubrzo nakon što je Iran objavio da je čelnik Hamasa ubijen, piše The New York Times, pozivajući se na tri izvora, iranskih dužnosnika upoznatih s izdanom naredbom.

Iran i Hamas optužili su Izrael za atentat. Izrael, koji je u sukobu s Hamasom u Pojasu Gaze, nije niti priznao niti zanijekao da stoji iza atentata na Haniju, koji je bio u Teheranu na inauguraciji novog iranskog predsjednika.

Izrael ima dugu historiju likvidacija neprijatelja u inostranstvu uključujući iranske nuklearne naučnike i vojne zapovjednike.

Advokati u BiH stupili u štrajk: "Neka vide sad šta će sad sa odbranom i pritvorima"

Za sada nije jasno koliko će snažno Iran odgovoriti i hoće li još jednom kalibrirati svoj napad kako ipak ne bi došlo do velike eskalacije. Iranski vojni zapovjednici razmatraju još jedan kombinirani napad bespilotnim letjelicama i projektilima na vojne ciljeve u blizini Tel Aviva i Haife, ali nastojat će izbjeći napade na civilne ciljeve, rekli su iranski dužnosnici.

Jedna opcija koja se razmatra je koordinirani napad iz Irana i drugih frontova na kojima ima savezničke snage, uključujući Jemen, Siriju i Irak, za postizanje maksimalnog učinka, rekli su.

Iran zaprijetio Izraelu: "Okupatori će zažaliti zbog kukavičkog čina, osveta nam je dužnost"

The New York Times navodi da je ajatolah Hamnei dao i upute vojnim zapovjednicima Revolucionarne garde da pripreme planove i za napad i za odbranu u slučaju da plane rat širih razmjera.

Podsjetimo, Hanija je ubijen u iranskoj prijestolnici Teheranu u napadu koji je izazvao prijetnje osvetom Izraelu i dodatno potaknuo zabrinutost da se sukob u Gazi pretvara u širi bliskoistočni rat.

Zamjenik čelnika Hamasa u Gazi Khalil Al-Hayya rekao da je Haniju projektil "izravno" pogodio. Kao rezultat raketnog udara uništeni su prozori, vrata i zidovi u njegovoj sobi, rekao je Al-Hayya na konferenciji za novinare u Teheranu, pozivajući se na svjedoke koji su bili s Hanijom u Iranu, piše tportal.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (14)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak