Iran objavio novi uspjeh u obogaćivanju urana

Radiosarajevo.ba
Iran objavio novi uspjeh u obogaćivanju urana

Iranski predsjednik Mahmoud Ahmadinejad izjavio je u četvrtak da je njegova zemlja uspješno testirala dvije centrifuge za obogaćivanje urana, u sklopu svog nuklearnog programa.

Iranski čelnik je rekao da ove centrifuge imaju veći kapacitet nego prethodne, koje su do sada bile u upotrebi.

Čelnik iranskoga nuklearnog programa izjavio je da je u postrojenju Natanz ugrađeno ukupno sedam hiljada takvih centrifuga – više od hiljadu nego što je ranije bilo najavljivano.

Američki State Department reagirao je izjavom da su Sjedinjene Države zabrinute zbog iranskog programa, prenijela je VoA.

"Ne znamo u što vjerovati oko iranskog programa. Čuli smo mnogo različitih procjena i tvrdnji tokom niza godina", ocjenila je sa skepsom američka državna tajnica Hillary Clinton na traženje da komentira objave iz Teherana.

"Mi ne pridajemo nikakvo posebno značenje ovoj konkretnoj izjavi, s obzirom na niz pitanja koje želimo razmotriti s Irancima", dodala je Clinton.

Washington je u srijedu objavio spremnost da zauzme svoje mjesto u pregovorima stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a i Njemačke (tzv. P5+1) s Teheranom, što je prethodna administracija odbijala učiniti.

Zapadne zemlje smatraju da je iranski cilj – proizvodnja nuklearnog oružja, dok vlada u Teheranu tvrdi da je to ne zanima već da program ima mirnodopsku svrhu.

Ujedinjeni narodi u svojim inspekcijama iranskih nuklearnih postrojenja nisu bili u stanju utvrditi da li se dio ovog programa koristi u vojne svrhe.

fena/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak