Završena Inauguracija: Joe Biden stigao u Bijelu kuću

1
Radiosarajevo.ba

Joe Biden danas će na svečanosti u Washingtonu postati 46. američki predsjednik, nakon haotičnog izbornog procesa u Sjedinjenim Američkim Državama, koja je i dalje podijeljena tvrdnjama odlazećeg predsjednika Donalda Trumpa o izbornoj prijevari.

Svečana inauguracija počet će u 10.30 sati po lokalnom EST vremenu (16:30 CET), a Biden i izabrana potpredsjednica Kamala Harris položit će zakletvu u podne.

Svečanost obično uživo prate stotine hiljada ljudi, ali ovoga puta očekuje se daleko manji broj promatrača zbog epidemioloških mjera uslijed epidemije koronavirusa koja je usmrtila više od 400.000 Amerikanaca.

Svečanosti neće prisustvovati Donald Trump. U vrijeme kada Joe Biden, veliki prijatelj Bosne i Hercegovine, u podne položi ruku na Bibliju, milijarder Trump će biti tada u Mar-a-Lagu na Floridi, kamo će otputovati u srijedu ujutro.

Foto: EPA-EFE: Trump sa suprugom napušta Bijelu kuću

Trump je prvi predsjednik od Andrewa Johnsona 1869. koji je odbio prisustvovati zakletvi svojeg nasljednika.

Novi predsjednik planirao je da svečanost inauguracije velikim dijelom bude virtualna kako bi se spriječilo širenje zaraze COVID-19.

Od samog početka mandata on se time želi razlikovati od Trumpa čije pristaše ne žele nositi zaštitne maske i ne poštuju većinu epidemioloških mjera.

Na portalu Radiosarajevo.ba uživo možete iz minuta u minutu pratiti sve šta se danas dešava u Washingtonu i donosit ćemo vam najzanimljivije detalje iz SAD sa inauguracije Joea Bidena.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak