IGK pisao australskom Viktoria univerzitetu zbog ukidanja genocida iz nastavnog procesa

Radiosarajevo.ba
IGK pisao australskom Viktoria univerzitetu zbog ukidanja genocida iz nastavnog procesa

Akademski centar za istraživanje ratnih zločina, univerziteta Viktoria u Australiji uklonio je činjenice o etničkom genocidu u Bosni i Hercegovini nakon pritiska ultra nacionalističke srpske kampanje, saopćio je Institut za istraživanje genocideo Kanada (IGK).

IGK je pismom zatražio od Viktoria univerziteta da odmah razmotri svoj sramni i anticivilizacijski čin koji vrijeđa žrtve agresije i genocida u Bosni i Hercegovini i ozbiljno atakuje na istinu, međunarodnu pravdu i međunarodno pravo.

U pismu koje je potpisao Emir Ramić, dirketor IGK između ostalog piše:

"Članovi Internacionalnog ekspertnog tima IGK su informisani da ste uklonili sadržaj iz jedne od svojih studenskih klasa u vezi sa genocidom, ratnim zločinima i dehumanizacijom Bošnjaka tokom kampanje agresije i genocida koje su srpske vojne i policijske snage izvršile u Bosni i Hercegovini, a koji se mogu vidjeti u sljedećem videu: 

Ovaj video je ciljano usmjeren ne samo protiv žrtava agresije i genocida u Bosni i Hercegovine, već i na nauku o genocidu i posebno vas akademski status. Kao naučno-istraživačka institucija koja istražuje zločin genocida, zastupa interese žrtava agresije i genocida u Bosni i Hercegovini i čiji su članovi prošli kroz zločine nacionalistickih agresivno genocidnih režima koji su u Bosni i Hercegovini ubili više od stotinu hiljada civila, smatramo da vaš potez unosi zabrinutost i ogromno nezadovoljstvo. Akademske institucije, poput vaše, trebaju biti središte istraživanja genocida i ratnih zločina i igrati ključnu ulogu u širenju obrazovanja i svijesti o tim zločinima, kako bi se osigurala istina o njima u cilju sprečavanja da se ne ponove.

Bol, patnja, mučenje i zlostavljanje koje su nevini civili pretrpjeli od srpskih vojnih, paravojnih i policijskihj snaga je nezamisliva. Sad je još veća kada ste sramno pristali na anticivilizacijske, dehumanizirajuče pritiske srpskih ultranacionalista i uklonili navedeni vrlo edukativan sadržaj o genocidu. Akademske ustanove moraju ostati naučno istraživačka mjesta gdje će se učiti o sudskim i naučno istraživačkim činjenicama. Ako neki srpski ultranacionalisti smatraju navedene činjenice uvredljivim, šta mislite kako se osjećaju porodice masakriranih, poniženih, silovanih, mučenih,nevinih, civila, koji su ubijani u Bosni i Hercegovini?

Molimo vas da hitno preispitate svoju odluku i vratite se na pravu stranu historije kakva dolikuje akademskoj ustanovi kao što je vaša, na stranu istine, pravde i međunarodnog prava".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak