! / Pismo Instituta za istraživanje genocida kanadskom premijeru: Zaustavite Dodika

13. 02. 2020. u 08:01:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 39

Institut za istraživanje genocida iz Kanade je uputio pismo premijeru ove zemlje Justinu Trudeau nakon najave vlasti RS-a o blokadi na državnom nivou zbog odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine o poljoprivrednom zemljištu u ovom entitetu. Pismo prenosimo u cijelosti.

"Višegodišnja antibosanska, antievropska i anticivilizacijska, pa samim tim i antikanadska kampanja Milorada Dodika, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, se mora konačno zaustaviti i sankcionisati. U ime Internacionalnog ekspertnog tima Instituta za istraživanje genocida, Kanada, tražimo da Kanada sankcioniše i zaustavi Milorada Dodika, glavnog generatora destrukcije države Bosne i Hercegovine, kao i njegove saveznike iz pozicije i opozicije bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska, koji kontinuirano proizvode strah, mržnju i nesigurnost. Svojim antidržavnim djelovanjem blokiraju bosanskohercegovačke, evropske i NATO integracije.

Cvijanović najavila blokadu državnih institucija zbog odluke Ustavnog suda BiH

Napad člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika na Ustavni sud Bosne i Hercegovine zbog odluke ovog suda da je isključiva nadležnost Bosne i Hercegovine u reguliranju pitanja državne imovine  je suprotno temeljnim i univerzalnim ljudskim pravima i slobodama i vrijednostima ljudskog dostojanstva, te zaslužuje svaku osudu. Suštinski je neprihvatljivo i predstavlja uvredu za svakog građanina Bosne i Hercegovine odluka pozicije i opozicije bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska o blokadi državnih institucija.

Pobrić: Podrivanje ustavnog poretka je krivično djelo

Antidržavni potez pozicije i opozicije u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska  je bez presedana u funkcioniraju pravnih i demokratskih država. Nepoštivanje vladavine prava, nepoštivanje odluka Ustavnog suda, je opasno kršenje evropskih i kanadskih vrijednosti i pravnog naslijeđa, što opasno  produbljuje krizu u Bosni i Hercegovini, što je kontinuirani cilj pozicije i opozicije u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska.

Profesor Kasim Trnka: Ovo je državni udar!

Radi se o najopasnijoj praksi od završetka oružanog djela agresije i genocida kojom se ugrožava stabilnosti države Bosne i Hercegovine, njen suverenitet, teritorijalni integritet i politički subjektivitet. Ugrožena je i stabilnost regije i Evrope i ponižene sve dosadašnje aktivnosti Kanade u vezi bolje budućnosti Bosne i Hercegovine. Mlade generacije koje nemaju vlastito iskustvo vremena agresije i genocida mogu biti žrtve kontinuiranog antibosanskog djelovanja bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska. To se odlučnom akcijom mora spriječiti.

Imajući u vidi navedeno pozivamo Vas da konkretnim i odlučnim mjerama odgovorite na ove ozbiljne prijetnje miru i stabilnosti u Bosni i Hercegovini, ali i regiji. Pozivamo Kanadu da kao članica Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira u Bosni i Hercegovini zatraži od svih članica da se hitno oglase po pitanju ovih opasnih, prijetnji državi Bosni i Hercegovini.

Ustavni sud BiH spriječio pokušaj RS-a da otme imovinu države Bosne i Hercegovine

Kanada kao jedan od lidera u svijetu u oblasti ljudskih prava i sloboda i kao država koja je ranije zatražila od svih političkih subjekata u Bosni i Hercegovini da poštuje odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, ima povijesnu dužnost da se upotrebom svih demokratskih sredstava suprostavi ugrožavanju države Bosne i Hercegovine", navedeno je u pismu Instituta za istraživanje genocida kanadskom premijeru.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA