Huti potopili britanski brod, stručnjaci upozoravaju: 'Svijet je na korak od katastrofe'

4
Radiosarajevo.ba
Huti potopili britanski brod, stručnjaci upozoravaju: 'Svijet je na korak od katastrofe'

Teretni brod Rubymar, koji je napadnut prošlog mjeseca, potonuo je u južnom Crvenom moru, saopćila je u subotu međunarodno priznata vlada Jemena.

Ako se potvrdi, to bi bio prvi brod izgubljen od kada su pobunjenici Huti počeli napadati trgovačke brodove u novembru.

Vladina izjava navodi da je brod potonuo u petak noću i upozorava na "ekološku katastrofu". Brod je prevozio više od 41.000 tona đubriva kada je napadnut, kako je prethodno saopćila Centralna vojna komanda Sjedinjenih Američkih Država.

Baby Lasagna: Glavni favorit za pobjedu na Eurosongu - pogledajte ludnicu tokom njegovog nastupa

Pobunjenici Huti u Jemenu napadaju trgovačke brodove u regiji Crvenog mora od sredine novembra, tvrdeći da djeluju u solidarnosti s Palestincima u Gazi. U ponedjeljak je tim jemenske vlade posjetio Rubymar, teretni brod pod zastavom Belizea i u vlasništvu britanske kompanije, i rekao da je djelomično potonuo te da bi mogao potonuti u roku od nekoliko dana.

Sjedinjene Američke Države su ranije saopćile da je napad značajno oštetio teretni brod i prouzrokovao naftnu mrlju dugačku 29 kilometara, piše Reuters

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak