Holandski anti-islamista ojačao nakon izbora

Radiosarajevo.ba
Holandski anti-islamista ojačao nakon izbora

Preliminarni rezultati na holandskim lokalnim izborima pokazali su da je partija anti-islamskog lidera Geerta Wildersa, poznata po svojim grubim stavovima o imigraciji i Islamu, ostvarila dobre rezultate što je čini ozbiljnim kandidatom na dolazećim nacionalnim izborima u junu.

Preliminarni rezultati pokazali su da je Wildersova Stranka za slobodu prva u Almeru, gradu istočno od Amsterdama, i druga u Hagu iza Radničke partije.

Obraćajući se pristalicama Wilders je rekao: „Ono što je moguće u Hagu i Almeru moguće je u cijeloj zemlji. Mi ćemo 9. juna postati najveća partija u Holandiji.“

Konačni rezultati neće biti potvrđeni do petka.

Wildersova partija, osnovana je 2006. da „zaustavi islamizaciju Holandije“

Andre Krouwel, profesor političkih nauka na Vrie Univerzitetu u Amsterdamu, kaže za RSE da se uspjeh Stranke za slobodu u Almeru i Hagu verovatno može snažno reflektovati i na opše izbore 9. juna:

"Wilders je učestvovao na izborima samo u dva grada za koje je bio siguran da će pobijediti, odnosno dobiti veliki dio glasova, samo da bi učestvovao. On je želio da izađe kao pobednik na ovim izborima. Mislim da će on proći veoma dobro na dolazećim opštim izborima. Njegova partija postaće vjerovatno jedna od najvećih.“

Imigracija i nezaposlenost

Ankete su pokazale da bi Stranka za slobodu osvojila većinu mandata – 27 od 150 u holandskom parlamentu.

Ali većina partija ljevice je već saopštila da ne bi sarađivale sa Wildersom.

Politički posmatrači kažu da će dvjema glavnim partijama, Demohrišćanima i Radničkoj partiji, kao i ostalim strankama podijeljenim između ljevice i desnice, biti teško formirati koalicije.

Krouwel kaže da je Wilders uspeo da kanališe ne samo nespokojstvo oko imigracije već također i nezadovoljstvo ekonomskim prilikama:

"On koristi ogromno nezadovoljstvo u Holandiji oko toga kako se razvija multikulturno društvo, naročito u gradovima poput Haga, Almera i drugim velikim gradovima. Vidite da ovi gradovi imaju velike probleme sa nezaposlenošću, ali također i kriminalom. Wilders uzrok svim ovim unutrašnjim gradskim problemima vidi u prisustvu dosta muslimana u tim gradovima.“

slobodnaevropa.org/radiosarajevo.ba


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak