Hartmann traži prekid suđenja

Radiosarajevo.ba
Hartmann traži prekid suđenja

Bivša glasnogovornica Haškog tužilaštva Florence Hartmann, putem svojih advokata koji je zastupaju na Haškom sudu, zatražila je obustavu procesa koji se vodi protiv nje.

Hartmann se na meti Haškog suda našla zbog objave dvije tajne odluke žalbenog vijeća Haškog suda o kojima je pisala u svom autorskom tekstu i u svojoj knjizi "Mir i kazna".

Njeni advokati tvrde da je njihova štićenica optužena zbog toga što je u spomenutim tekstovima pisala o nečemu što je svima već bilo otprije poznato, piše Blic.

Uz to, protiv Hartmann je provedena nedosljedna istraga puna propusta, tvrde njeni advokati i dodaju da niti jedno sudsko vijeće ne bi moglo prihvatiti optužnicu protiv neke osobe temeljem informacija koje su očito jednostrane, nepotpune i nepouzdane.

"Zanemarivi prekršaji"

Advokati Florence Hartmann smatraju kako nema niti jednog dokaza o namjeri optuženice da nanese štetu ugledu Haškog suda.

U prilog tezi da je istraga vođena nezakonito, advokati navode da su od trojice imenovanih sudija pretresnog vijeća u predmetu, njih dvojica - uključujući predsjedavajućeg suca - promijenjena zbog aktivnog sudjelovanja u istrazi protiv Hartmann.

Podsjećaju da je Haški sud osnovan kako bi se sudilo ljudima optuženima za teške zločine te primjećuju da je besmisleno da se pred tim sudom vodi postupak zbog "gotovo zanemarivih prekršaja".

Florence Hartmann je majka dvoje djece i nema redovnih prihoda, navode advokati u svom podnesku zaključujući da bi bilo kakva presuda protiv Hartmann mogla imati "dramatične posljedice na njenu porodicu".

index.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak