Haos u Australiji zbog nevremena: Stotine domova bez struje, očekuju se velike poplave

1
Fena

Stotine domova u jugoistočnoj Australiji ostalo je bez struje, a stanovnici pune vreće s pijeskom zbog nepovoljnih vremenskih prilika koje su zahvatile regiju s obzirom na upozorenje na još žešće padavine, razorne vjetrove i nove poplave, javlja ABC

Najgore će biti pogođene država Viktorija i ostrvska država Tasmanija. Na neka područja Viktorije već je palo 140 mm kiše, više nego dvostruko od prosječne količine padavina u oktobru, objavio je meteorološki ured.

"Očekujemo još lošije vrijeme i više padavina - upozorio je prognostičar meteorološkog ureda Jonathan How govoreći za ABC. Postoji značajna zabrinutost širom jugoistočne Australije", dodao je on.

SDP o sastanku SDA u Mostaru: 'Moramo odgovoriti na spinovanje'

Razorne poplave nekoliko puta su pogađale australsku istočnu obalu od početka prošle godine zbog višegodišnjeg klimatskog fenomena La Niña koji redovno donosi više kiše i ekstremnije padavine.

Očekuje se da će na veći dio Viktorije, najnaseljenije australske države, pasti do 80 mm kiše tokom petka, a na dijelove Tasmanije do 300 mm, objavio je u svom najnovijem izvještaju meteorološki ured.

Premijer države Viktorija Daniel Andrews rekao je da slijede možda najteže poplave koje su imali u posljednje vrijeme,  dok vlasti stanovnike pozivaju da ne idu na put ako ne moraju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak