Hrvatska se bori s poplavama: Situacija i dalje teška, intervenirali vatrogasci, zatvorene ceste

6
Radiosarajevo.ba
Hrvatska se bori s poplavama: Situacija i dalje teška, intervenirali vatrogasci, zatvorene ceste
Foto: HRT / Poplavljena Hrvatska

Nakon što je u subotu cijeli dan padala kiša, nedjelja je donijela proljepšanje vremena. No zbog visokih vodostaja rijeka situacija je još teška, a mnoge su ceste zatvorene za promet, pišu hrvatski mediji.

Zbog velikih oborina na gornjem toku rijeke Kupe došlo je do naglog porasta vodostaja stoga je glavni vatrogasni zapovjednik uputio izvanrednu dislokaciju vatrogasnih snaga iz Međimurske županije sa 7 vatrogasaca i 3 vatrogasna vozila u ispomoć karlovačkim kolegama u izgradnji box barijera.

Posljedice nevremena sanirale su se i u ostalim županijama pa su vatrogasci Sisačko-moslavačke županije zabilježili 13 tehničkih intervencija na kojima je ukupno sudjelovalo 34 vatrogasaca sa 16 vatrogasnih vozila.

Premijer liga BiH: FK Željezničar stigao do važne pobjede i izašao iz zone ispadanja

Premijer liga BiH: FK Željezničar stigao do važne pobjede i izašao iz zone ispadanja

Na području Primorsko-goranske županije vatrogasci su uklanjali stabla i granje, sanirali krovišta, izvlačili vozila te izrađivali zečje nasipe, a zabilježeno je 11 tehničkih intervencija na kojima je ukupno sudjelovalo 46 vatrogasaca sa 14 vatrogasnih vozila.

Srušena stabla

I na području Zagrebačke županije zabilježeno je 16 tehničkih intervencija na kojima je ukupno sudjelovalo 76 vatrogasaca sa 21 vatrogasnih vozila, a na kojima su vatrogasci uklanjali srušena stabla se ispumpavali vodu.

U Karlovcu je Kupa u 8 sati dosegla 796 centimetara, osjetno više od prognoze te je dio predgrađa od Selca do Šišljaviča odsječen zbog vode na DC 36, a na drugoj je strani u Brodarcima poplavljeno nekoliko kuća i vatrogasci pomažu građanima, rekao je Hini u nedjelju gradonačelnik Damir Mandić.

Stožer CZ Grada Karlovca zasjeda, prikupljaju se podaci o izlijevanju rijeka na prometnice, polja i dvorišta, a žurne su službe na terenu, rekla je načelnica Stožera Ivana Fočić.

"Sada imamo vrhunac vodnog vala, zaista smo blizu, ali se ne može reći hoće li nastupiti stagnacija za sat dva ili više", rekla je Hini voditeljica karlovačke Ispostave Hrvatskih voda Biljana Željeznjak.

Od subote navečer su na snazi izvanredne mjere za obranu od poplave, jer je Kupa prešla 750 centimetara, u 22 sata je bila na 759, jutros u sedam sati 793, da bi u osam bila na 796 i raste.

Rijeka Dobra, koja se u Ogulinu izlila dolazi u Karlovac i puni Kupu na ušću u Pokuplju, a kako ju pune dalje nizvodno od centra grada i pritoke Mrežnica i Korana usporava se protok ogromne količine vode.

Najteže je pogođeno čazmansko područje te će trebati proći još dosta vremena da se stanje vrati u normalnu.

U Ozlju poplavili podrumi

"U Ozlju je voda ušla u podrume kuća. Još se ne zna tačan broj oštećenih objekata, kao ni razmjeri materijalne štete. Četiri glavne prometnice su poplavljene te je zbog toga otežan cestovni pristup Ozlju.
Zatvorene su četiri prometnice, u 16 kuća je ušla voda. Do sada je iskorišteno 1500 vreća, a i dalje se pune za zečje nasipe. Kiša je stala, ali vodostaj ne opada. Na terenu je 30 vatrogasaca, pomažu nam i volonteri. Sada će nam doći čamac jer do nekih mjesta možemo doći jedino njime ", rekao je za HRT zapovjednik DVD-a Jaškovo Marko Udiković.

Meteorolog Zoran Vakula za HRT je komentirao kišu koja je posljednjih dana neprestano padala. Jučer su izmjereni rekordi, a Vakula kaže da su jutros motritelji DHMZ-a zabilježili i nove rekorde.

"Ovoga septembra kiša kao da želi nadoknaditi propušteno u dosadašnjem dijelu godine. Nakon mjestimičnih rekorda u dnevnoj količini oborine početkom mjeseca, jutros su motritelji DHMZ-a zabilježili nove, još češće rekorde, premda mjerenja postoje dugi niz godina, ponegdje još od sredine prošloga stoljeća, kao primjerice u Ogulinu, gdje su jutros izmjerili 122 litre kiše po kvadratnom metru", najveću ikad izmjerena dnevnu količinu oborine na toj postaji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Najnovije