Guvernerka New Yorka proglasila vanredno stanje zbog porasta broja oboljelih od majmunskih boginja

4
AA
Guvernerka New Yorka proglasila vanredno stanje zbog porasta broja oboljelih od majmunskih boginja

Guvernerka New Yorka Kathy Hochul proglasila je vanredno stanje u toj saveznoj američkoj državi usred izbijanja majmunskih boginja, javlja AA.

“Proglašavam vanrednu situaciju u državi u slučaju katastrofe kako bismo ojačali naše stalne napore u borbi protiv širenja majmunskih boginja“, navela je Hochul kasno sinoć u objavi na Twitteru.

Ona je također rekla da će taj potez omogućiti vlastima da brže reaguju i da utire put medicinskom osoblju da preduzme dalje korake koji će pomoći da se više Njujorčana vakciniše.

Evo šta piše u pismu Željke Cvijanović UN-u upućenom uz posredovanje ruske misije

Ogromne poplave u Kentuckyju, poginulo najmanje 16 ljudi

Svaki četvrti slučaj majmunskih boginja u SAD je u New Yorku. Do 29. jula, New York je prijavio 1.383 slučaja majmunskih boginja.

“Radimo danonoćno kako bismo osigurali više vakcina, proširili kapacitete za testiranje i educirali Njujorčane kako da ostanu sigurni“, rekla je Hochul.

Ranije u petak, Brazil i Španija potvrdili su prve smrtne slučajeve uzrokovane majmunskim boginjama izvan Afrike.

Svjetska zdravstvena organizacija je prošle sedmice proglasila globalnu zdravstvenu vanrednu situaciju zbog tekuće epidemije majmunskih boginja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak