Grčka: Nema letova, autobusa, novina (VIDEO)

Radiosarajevo.ba
Grčka: Nema letova, autobusa, novina (VIDEO)
Demonstranti okupljeni pred Vladom (Reuters)

Zračni saobraćaj u Grčkoj će potpuno biti prekinut od srijede u ponoć do četvrtka u ponoć, a štrajkovat će i članovi sindikata kontrolora leta. Štrajk je organiziran na poziv Saveza sindikata grčkih radnika, koji broji milion članova te na poziv Saveza zaposlenih u svim javnim službama koji broji 300.000 članova.

Grčke avio-kompanije „Olympic Air“ i „Aegean“ najavile su izmjene u redu letenja, a brodovi će biti usidreni. I gradski saobraćaj u većim gradovima, poput Atine, Soluna i drugih biće u potpunosti prekinut, jer gradski autobusi i tramvaji neće voziti, javljaju agencije.

Odluka o učešću u štrajku radnika metroa biće poznata tokom dana. Biće zatvorene banke, škole, a u bolnicama će dežurati samo hitno medicinsko osoblje. U štrajku učestvuju i novinari, pa se časopisi i novine neće pojaviti u prodaji petak.

Istovremeno će se u velikim gradovima u četvrtak održati protesti i velika okupljanja. Policija, vatrogasci i zaposlenici obalne straže u četvrtak će protestovati pred glavnim zgradama policije u gradovima u kojima žive i rade, prenosi Hina.

http://www.youtube.com/watch?v=kYjt7gvICF8


Opšti štrajk prije pet dana u Atini

Štrajkovi, protesti, blokade pa i fizički obračuni policije i sindikalista, traju sedmicama. Zemlja je već nekoliko puta bila paralisana jer radnici u nekim od osnovnih djelatnosti kao što su prijevoz i primarne usluge uporno štrajkuju.

Grčka je zapala u dosad neviđenu finansijsku krizu, koja je uzdrmala i eurozonu, a vladin plan mjere štednja, prema tvrdnjama sindikata, ide samo na štetu radnika. Grčka finansijska kriza predmet je velikih diplomatskih aktivnosti poteza, u kojima učestvuju svi lideri Evropske unije i Barack Obama, predsjednik SAD-a.

Uzdrmavanje eura zbog grčke fiskalne krize, ponukalo je neke evropske lidere, Angelu Merkel u prvom redu, da predloži osnivanje Evropskog monetarnog fonda, po ugledu na Međunarodni (MMF).

Radnici opkolili ministarstvo finansija u Atini
Grčka: Obustava rada prijeti da parališe život
Užurbano se radi na osnivanju Evropskog monetarnog fonda

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak