Globalni krah tržišta, berze bilježile historijske gubitke: Šta je dovelo do 'crnog ponedjeljka'?

0
Radiosarajevo.ba
Globalni krah tržišta, berze bilježile historijske gubitke: Šta je dovelo do 'crnog ponedjeljka'?

Japanske akcije doživjele su najveći dnevni gubitak u istoriji u ponedjeljak, kada su strahovi od usporavanja američke ekonomije izazvali šokove na globalnim tržištima.

Nikkei 225 indeks vodećih akcija u Tokiju izgubio je nevjerovatnih 4.451 poen, što je najveći pad u istoriji. Indeks je zatvoren s padom od više od 12 posto, što je dovelo do gubitaka od 25 posto od početka jula i ušao u teritoriju medvjeda.

"To je bio slom. Mirisalo je na 1987. godinu," rekao je Neil Newman, šef strategije u Astris Advisory u Tokiju, za CNN. On je mislio na 'Crni ponedjeljak' u oktobru 1987. godine, kada su globalna tržišta pala i Nikkei izgubio 3.836 poena.

Srbijanska boksačica izgubila meč na Olimpijadi: Cijelu stvar komentarisao Aleksandar Vučić

Strahovi od naglog usporavanja američke ekonomije povećali su očekivanja da će Federalne rezerve morati smanjiti kamatne stope. Dok Banka Japana (BOJ) podiže kamatne stope kako bi obuzdala inflaciju, to povećava vrijednost jena u odnosu na američki dolar i čini japanske akcije koje ovise o izvozu manje privlačnim.

U isto vrijeme, tehnološke akcije su pogođene kombinacijom miješanih rezultata i rastuće sumnje među nekim investitorima u hype oko veštačke inteligencije.

"Buzz je sve o efektu zaraze ovog agresivnog napada medvjeda, naglašenog strahom od teškog slijetanja u SAD-u i ozbiljnog sloma na tržištima u Tokiju, koja sada izgledaju kao da se samostalno nastavljaju", rekao je Stephen Innes, upravnik partner u SPI Asset Management.

Trgovina je bila obustavljena na kratke periode u Japanu i Južnoj Koreji dok su prekidači u krugu dizajnirani da spreče paniku aktivirani više puta.

"(Danas) je bilo neumoljivo," rekao je Newman. "Bilo je neobično jer je nedostajao oporavak na kraju dana, što obično vidite zbog pokrivanja kratkih pozicija," dodao je. To je kada trgovci otkupljuju akcije koje su posudili da prodaju.

Volatilnost se proširila na druga tržišta u Aziji i Evropi, a američki futures za akcije oštro su pali tokom noći. Nasdaq futures su pali 4 posto. Dow futures i S&P 500 futures pali su 1,5 posto i 2,3 posto respektivno.

Globalni slom

Stoxx Europe 600 indeks, referentni indeks za region, bio je 2,5 posto niži u jutarnjem trgovanju. Pao je 6 posto u posljednjih pet dana na najniže nivoe koje nije vidio od februara.

Mohit Kumar, ekonomista u Jefferies, rekao je da je veliki uzrok nedavnih kretanja na tržištu prethodna entuzijastična kupovina. "Američke akcije, posebno sektor tehnologije, (su) bile previše posjedovane i trebali smo očistiti dio viška," napisao je u bilješci u ponedjeljak.

Taiwan’s Taiex završio je s padom od 8,4 posto, što je najgori dan u njegovoj historiji, dok je Južna Koreja’s Kospi završila 8,8 posto niže. Australijski S&P/ASX 200 izgubio je 3,7 posto. Indeks Hang Seng u Hong Kongu i Shanghai Composite u Kini pali su 2,3 posto i 1,3 posto.

Volatilnost u Japanu počela je prošle sedmice, kada je BOJ podigla kamatne stope po drugi put ove godine i najavila planove za smanjenje kupovine obveznica. Trgovci očekuju da će uslijediti još povećanja kamatnih stopa kasnije ove godine kako centralna banka pokušava da obuzda inflaciju.

Nikkei je u petak zatvoren s padom od 5,8 posto, dok su trgovci brinuli o uticaju jačeg jena na japanske kompanije. Rast jena bi mogao naškoditi izvoznicima i kompanijama sa prihodima iz inostranstva.

Brzo jačanje japanske valute također je prisililo mnoge učesnike na tržištu da povuku yen carry trade, veoma popularnu trgovinsku strategiju. S obzirom da su kamatne stope u Japanu decenijama bile veoma niske, mnogi investitori su posuđivali novac po niskim kamatnim stopama prije nego što su ga pretvorili u druge valute za ulaganje u sredstva s većim prinosima.

Prošle sedmice, jen je skočio skoro 5 posto u odnosu na dolar. U ponedjeljak se dodatno ojačao, povećavši se za 2,2 posto i trgovao se po 143,3 jena za američki dolar.

Innes je rekao da je 'jači' jen pokrenuo globalno povlačenje carry trade.

Od tada, tržišni haos se pretvorio u 'potpuni lavinu,' pokrenut iznenađujuće zategnutim stavom BOJ-a, usporavanjem kineske ekonomije i slabim prihodima američkih tehnoloških kompanija, dodao je.

Niz faktora

Kina je prošle srijede izvijestila da je njen službeni PMI za proizvodnju pao u julu, što signalizira nastavak slabosti u fabričkoj aktivnosti.

U Sjedinjenim Američkim Državama, Amazon (AMZN) je u četvrtak izvijestio o neispunjenju očekivanja u drugom kvartalu i razočaravajućim prognozama za treći kvartal. Intel (INTC) je istog dana izvijestio o gubitku prihoda od 1,6 milijardi dolara u drugom kvartalu i najavio planove za smanjenje 15 posto radne snage kako bi smanjio troškove.

Američke akcije su već u petak završile niže, dok su razočaravajući podaci o zaposlenosti dodali strahovima da se američka ekonomija slabi. Dow je zatvoren 1,5 posto niže, S&P 500 je izgubio 1,8 posto i Nasdaq Composite je pao 2,4 posto. Nasdaq je zatvoren u teritoriji korekcije, ili više od 10 posto ispod svog najnovijeg vrhunca 10. jula.

CNN-ov indeks straha i pohlepe, koji mjeri sentiment na tržištu, pao je na 'strah' nivo od 27.

Druga tržišta također pokazuju nervozu. U petak su cijene nafte završile na najnižim nivoima od januara. Brent sirova nafta i američka WTI nafta pali su više od 3 posto.

Trenutno su cijene nafte na oko osmomjesečnim minimumima i možda će vidjeti određenu stabilnost u ovom trenutku, uprkos prijetnjama od šireg sukoba na Bliskom Istoku, prema Tomu Klozi, globalnom šefu analize energije u Oil Price Information Service.

"Počevši od akcije Hamasa 7. oktobra prošle godine, vidimo uglavnom apatiju kada je riječ o strahovima od šireg regionalnog rata na Bliskom Istoku," rekao je.

Kripto valute također nisu bile imune. Bitcoin je pao više od 12 posto na nešto ispod 53.000 dolara, prema Coindesk.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak