Geopolitički poraz SAD-a: Na izborima u njihovom dvorištu slavio veliki protivnik Washingtona

5
Radiosarajevo.ba
Geopolitički poraz SAD-a: Na izborima u njihovom dvorištu slavio veliki protivnik Washingtona

Dosadašnji predsjednik Venecuele Nicolas Maduro pobijedio je na predsjedničkim izborima održanim u nedjelju, pošto je osvojio 51 posto glasova, dok je opozicioni kandidat Edmund Gonzales Urutia osvojio 44 posto, saopštila je nacionalna izborna komisija na osnovu prebrojanih glasačkih listića sa 80 posto biračkih mjesta.

Opozicija se priprema da ospori rezultate koje je saopćila izborna komisija, javlja AP.

Predstavnici opozicije izjavili su da podaci koje su prikupili od svojih predstavnika u 30 posto biračkih centara pokazuju da je Gonzales pobijedio Madura.

Vedran Zubić nasmijao javnost: Ovo su nova gramatička pravila

Prije objave rezultata opozicija je tvrdila da ima 'razloga za slavlje', zatraživši od pristalica da prate prebrojavanje glasova.

"Rezultati se ne mogu sakriti. Zemlja je mirno izabrala promjenu", objavio je Gonzalez na X-u prije objave službenih rezultata, javio je Reuters.

Američki Edison Research prognozirao je u izlaznoj anketi 65 posto glasova za Gonzaleza i 31 posto za Madura. Anketa venezuelanskog Meganalisisa predviđala je aktualnom predsjedniku samo 14 posto glasova i 65 posto glasova kandidatu opozicije.

Transparentnost i odgovornost

U Venecueli su jučer održani predsjednički izbori, a protivkandidati Maduru su bili predstavnik opozicije Edmundo Gonzales Urutia i još osam kandidata.

Maduru će ovo biti treći predsjednički mandat, javlja AJB.

Američki državni sekretar Antony Blinken pozvao je izborne vlasti Venecuele da objave detaljnu tabelu sa rezultatima glasanja kako bi se, prema njegovim riječima, osigurala 'transparentnost i odgovornost'.

Blinken je dodao da je od 'vitalnog značaja' po završetku glasanja da se svaki glas prebroji pošteno i transparentno.

Maduro je na čelu Venecuele od 2013. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak