Evropski ministri u ponedjeljak o pomoći Grčkoj

Radiosarajevo.ba
Evropski ministri u ponedjeljak o pomoći Grčkoj

Ministri EU bavit će se naredne sedmice Grčkom i klimatskim promjenama, što se smatra najtežim pitanjima bloka, piše danas portal "EUobserver".

Ministri finansija eurozone razmatrat će u ponedjeljak u Briselu detalje pomoći Grčkoj tokom debate sa širim implikacijama solidarnosti i budućeg ekonomskog upravljanja EU, dok će ministri za okolinu razmatrati strategiju za borbu protiv klimatskih promjena nakon neuspjelog samita u Kopenhagenu prošle godine.

Grčka je zapala u dosad neviđenu finansijsku krizu, koja je uzdrmala i eurozonu, a vladin plan mjere štednja, prema tvrdnjama sindikata, ide samo na štetu radnika. Grčka finansijska kriza predmet je velikih diplomatskih aktivnosti poteza, u kojima učestvuju svi lideri Evropske unije i Barack Obama, predsjednik SAD-a.

Uzdrmavanje eura zbog grčke fiskalne krize, ponukalo je neke evropske lidere, Angelu Merkel u prvom redu, da predloži osnivanje Evropskog monetarnog fonda, po ugledu na Međunarodni (MMF).

Visoki predstavnik EU za  vanjsku politiku Catherine Ashton kreće u ponedjeljak na svoju prvu turneju po Bliskom istoku, tokom koje će posjetiti Egipat, Siriju, Liban, Jordan, Izrael i Gazu.

Ona će u petak, 19. marta, posjetiti Moskvu gdje će učestvovati na sastanaku kvarteta - SAD, UN, EU i Rusija o bliskoistočnom mirovnom procesu, javljaju agencije.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak