Evo u kakvom stanju je slovački premijer Robert Fico jutro nakon operacije

7
Radiosarajevo.ba
Evo u kakvom stanju je slovački premijer Robert Fico jutro nakon operacije

Premijer Slovačke Robert Fico trebalo bi da se probudi i bude u svjesnom stanju poslije operacije. To je udarna je vijest ovog četvrtka, 16. maja, koja stiže iz Bratislave, a objavljena je na naslovnoj strani najtiražnijeg i najčitanijeg slovačkog medija Novi čas.

Podsjetimo, premijer Slovačke Robert Fico ranjen je u srijedu, 15. maja, u atentatu u Handlovi poslije sastanka kabineta.

Prema pisanju ovog medija, slovački ministar unutrašnjih poslova Matuš Šutaj Eštok zatražit će u četvrtak od potpredsjednika Vlade Tomasa Tarabe sazivanje Vijeća sigurnosti Slovačke, poslije atentata na premijera Roberta Fica.

Erdogan na tribinama u Berlinu, evu u čijem društvu prati utakmicu

Do incidenta je došlo ispred Doma kulture, gdje je Fico došao da pozdravi okupljene građane. Na njega je iz mase pucao pisac Juraj Cintula iz Levica, a članovi slovačke vlade izjavili su da je njegov motiv očigledno političke prirode.

Fico je ranjen sa pet hitaca i hitno je prevezen u lokalnu bolnicu, odakle je helikopterom prebačen u bolnicu u Banjsku Bistricu. Operacija je trajala nekoliko sati.

Robert Fico: Proruski politički kameleon inspirisan Orbanom

Napad se dogodilo nešto prije 15 sati, kada je prišao grupi ljudi koja ga je tamo čekala. Napadač je 71-godišnji Juraj C. iz Levica, koji je priveden neposredno nakon napada. Fico je helikopterom prije 16 sati prebačen iz Handlove u Bansku Bistricu radi operacije koja je trajala satima.

Zamjenik premijera Tomas Taraba izjavio da se očekuje da će Fico preživjeti i da više nije u životnoj opasnosti.

"Bio je teško ranjen, jedan metak prošao je kroz stomak", rekao je Taraba.

Portal Nova Cas.sk javlja da je policija pretresla stan osumnjičenog napadača Juraja Cintule i odvela njegovu suprugu na ispitivanje. Objavljena je fotografija kako suprugu Cintule izvode iz stana. Glavu je prekrila novinama kako joj fotoreporteri ne bi mogli snimiti lice.

Slovački premijer ranjen u pokušaju atentata pored Bratislave

Prema dosadašnjim informacijama koje prenose slovački mediji, premijer je pogođen u trbuh, drugi metak također je prošao kroz trbuh te završio u zglobu kuka, a treći ga je pogodio u rame. Propucano mu je crijevo i krvari u trbušnoj šupljini. 

Brojni svjetski čelnici oštro su osudili atentat na slovačkog premijera. Među njima su predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, američki predsjednik Joe Biden, ruski predsjednik Vladimir Putin i mnogi drugi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak