Evo koliko trebate zarađivati u Njemačkoj da biste imali penziju oko 2.200 eura

2
Radiosarajevo.ba
Evo koliko trebate zarađivati u Njemačkoj da biste imali penziju oko 2.200 eura

Nijemci više nisu zadovoljni s iznosima penzija kao nekada, s obzirom na to da su troškovi života sve veći. Sve ovisi o godinama staža i plaćama, koje moraju biti iznadprosječne i za prilike u toj zemlji, da bi se od penzije moglo lagodno živjeti prema tamošnjem standardu, ali i životnim navikama.

Nove prognoze tako pokazuju da za penziju od 2.237 eura (4.373 KM) godišnje treba zaraditi skoro 54.000 eura (105.574 KM) bruto, što je oko 4.500 eura (8.797 KM) mjesečno.

Takva zarada malo je iznad njemačkog prosjeka. Penzija se u Njemačkoj može dobiti već za pet godina staža, u što ulaze i godine ‘majčinstva’.

Turbulencije u SAD-u: Oglasio se Donald Trump nakon Bidenovog povlačenja

Penzija se u Njemačkoj računa na temelju vrijednosti penzije, faktora pristupa, faktora vrste penzije i platnih bodova, piše Fenix-magazin. Morate pomnožiti sve ove faktore kako biste odredili odgovarajući iznos penzije. Takozvani platni bodovi obračunavaju se za godinu i uključuju prosječnu plaću svih zaposlenih kao i vašu vlastitu plaću.

Faktor pristupa koristi se za uzimanje u obzir svih popusta ili nadoplate. Vrijednost penzije, pak, pokazuje koliko budući penzionerik imaju pravo na isplatni bod. Trenutna vrijednost  je 37,60 eura.

Međutim, taj faktor varira ovisno o vrsti penzije te se razlikuje prima li se penzija zbog starosti ili iz drugih razloga. Ako sve to zbrojite, mnogim ljudima u Njemačkoj stvari ne izgledaju najbolje. No, ako zaradite gotovo 54.000 eura (105.574 KM), rezultat je zadovoljavajući.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak