Europska država je uvela četverodnevnu radnu sedmicu: Šta im se desilo s ekonomijom?

4
Radiosarajevo.ba
Europska država je uvela četverodnevnu radnu sedmicu: Šta im se desilo s ekonomijom?

Prema istraživanju objavljenom u petak, ekonomija Islanda nadmašuje većinu evropskih zemalja nakon uvođenja kraćeg radnog vremena bez smanjenja plate.

Između 2020. i 2022. godine, 51 posto radnika u zemlji prihvatilo je ponudu o skraćenim radnim satima, uključujući četverodnevnu radnu sedmicu, a dva istraživačka centra smatraju da je taj procenat vjerojatno još i veći danas.

Prošle godine, Island je zabilježio brži ekonomski rast od većine evropskih zemalja, a stopa nezaposlenosti jedna je od najnižih u Evropi, navode Autonomni institut u Velikoj Britaniji i Islandaska asocijacija za održivost i demokratiju (Alda).

Atentat u Austriji: Ubijen gradonačelnik, policija traga za napadačem

"Ova studija pokazuje pravu priču o uspjehu: kraće radno vrijeme postalo je široko rasprostranjeno na Islandu… i ekonomija je jaka po mnogim pokazateljima", izjavio je Gudmundur D. Haraldsson, istraživač iz Alde.

U dva velika eksperimenta između 2015. i 2019. godine, radnici u javnom sektoru na Islandu radili su 35-36 sati sedmično, bez smanjenja plate. Mnogi učesnici ranije su radili 40 sati sedmično.

Eksperimenti su obuhvatili 2.500 ljudi — više od 1 posto radne populacije Islanda u to vrijeme — i imali su za cilj održavanje ili povećanje produktivnosti uz poboljšanje ravnoteže između posla i privatnog života. Istraživači su otkrili da je produktivnost ostala ista ili se poboljšala u većini radnih mjesta, dok je blagostanje radnika 'dramatično' poraslo na različitim mjerama, od percipiranog stresa i burnout-a do zdravlja i ravnoteže između posla i privatnog života.

Nakon eksperimenta, islandski sindikati pregovarali su o smanjenju radnog vremena za desetine hiljada svojih članova širom zemlje.

Ekonomska 'vitalnost' U 2023. godini, ekonomija Islanda je porasla za 5 posto, što je stopa rasta koja je druga po veličini nakon Malte među bogatim evropskim ekonomijama, prema najnovijem Izvještaju o svjetskoj ekonomiji Međunarodnog monetarnog fonda, objavljenom ranije ove sedmice. To je znatno više od prosječne stope rasta od skoro 2 posto u deceniji između 2006. i 2015. godine.

Predstavnički dom Parlamenta FBiH usvojio Prijedlog o neradnoj nedjelji za radnike u trgovinama

Međutim, MMF predviđa znatno sporiji rast na Islandu ove i sljedeće godine. "Očekuje se da će rast opasti… u 2024. godini zbog daljnjeg slabljenja domaće potražnje i usporavanja rasta u potrošnji turizma", navela je agencija o ekonomiji koja zavisi od turizma u ocjeni iz jula.

Niska stopa nezaposlenosti Islanda 'je snažan indikator vitalnosti ekonomije', rekli su Autonomni institut i Alda.

Prema Izvještaju o svjetskoj ekonomiji MMF-a, ta stopa iznosila je 3,4 posto prošle godine, što je nešto više od polovine prosjeka za napredne evropske ekonomije. Agencija očekuje da će se blago povećati na 3,8 posto ove i sljedeće godine.

U svijetu je bilo nekoliko eksperimenata s četverodnevnom radnom sedmicom. To uključuje uspješan eksperiment iz 2022. godine u 33 kompanije, većina njih iz Sjedinjenih Američkih Država i Irske, javlja CNN.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak