Europa se priprema za moguću vremensku katastrofu: Stvara se olujni ćelijski oblak

1
Radiosarajevo.ba
Europa se priprema za moguću vremensku katastrofu: Stvara se olujni ćelijski oblak

Promjena vremena osim u našoj državi, stigla je i u ostale dijelove Europe. Meteorolozi u Njemačkoj najavljuju pad temperature za 20 stupeni. U nekim regijama mogle bi pasti rekordne količine kiše.

Moglo bi doći do velikih poplava u jugoistočnoj Njemačkoj i susjedstvu, u Austriji i Češkoj. Kada bi se trenutni izračuni materijalizirali "sve bi bilo pod vodom" u velikim dijelovima južne Bavarske, upozorio je meteorolog Ronald Porschke u izjavi za portal Wetter.net.

Meteorolog Alban Burster također je zabrinut zbog izračuna koje su meteorolozi izrađivali u ponedjeljak, 9. septembra.

Pred Kongresom svjedočio diplomata koji je predložen za ambasadora SAD u BiH: Spominjao i Dodika

"Nadajmo se da se neće ostvariti aktuelna predviđanja. U protivnom više nećemo govoriti o dolini Ahr nego o 'jugoistočnom milenijskom potopu'", rekao je.

Još jedan meteorolog predviđa mogućnost katastrofe.

Nad sjevernom Italijom se stvara olujni ćelijski oblak, koji će se tokom vikenda pomaknuti prema Balkanu i pridružiti drugoj ćeliji iznad istočne Europe. Doslovno upija vodu i proizvodi ernormne količine kiše. U dijelovima istočne Austrije, Češke, Slovačke i Poljske mogu se očekivati poplave, koje se lokalno mogu pretvoriti i katastrofu, rekao je meteorolog Alexander König.

Meteorolog Jung izjavio je da bi u Alpama moglo pasti dva do tri metra snijega.

"Očekuje nas iznimno nasilna promjena vremena kakva se rijetko viđa. Do vikenda bi u Apama moglo pasti dva do tri metra svježeg snijega. Dijelovima Europe prijeti velika opasnost od poplava", upozorio je njemački meteorolog Dominik Jung za Merkur.de.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak