Elon Musk: 'Donald Trump mora pobijediti, evo zašto'

2
Radiosarajevo.ba
Elon Musk: 'Donald Trump mora pobijediti, evo zašto'

Donald Trump se u subotu vratio na sajmište u Pennsylvaniji gdje je gotovo ubijen u julu, pozivajući veliku publiku da osigura pobjedu na dan izbora, koju je povezao sa svojim preživljavanjem napada.

Bivši predsjednik i republikanski kandidat nastavio je tamo gdje je stao u julu kada mu je metak pogodio u uho. Počeo je svoj govor s: "Kao što sam rekao", i pokazao prema grafikonima o imigraciji koje je posmatrao kada je počela pucnjava.

"Prije dvanaest nedelja, svi smo mi primili metak za Ameriku," rekao je Trump. "Sve što tražimo je da svi izađu i glasaju. Moramo pobijediti. Ne smijemo dozvoliti da se ovo dogodi našoj zemlji."

UŽIVO | Poplave u BiH 2024: Osigurani antibiotici i vakcine protiv tetanusa

Trumpova kampanja je nastojala maksimalno iskoristiti potencijal događaja s obzirom na to da je ostalo samo 30 dana, a glasanje je već počelo u nekim državama u njegovoj utrci protiv demokratske protivnice, potpredsjednice Kamale Harris.

"Borili smo se zajedno. Izdržavali smo zajedno. Nastavili smo naprijed zajedno," rekao je Trump. "I ovdje u Pennsylvaniji, zajedno smo krvarili. Krvarili smo".

Jedan od najavljivanijih gostiju večeri bio je Musk, izvršni direktor SpaceX-a i Tese, kao i vlasnik X-a, nekadašnjeg Twittera. Musk je skočio na pozornicu u subotu, skačući i podižući šake u zrak nakon što ga je Trump predstavio kao 'velikog gospodina' i rekao da je 'spasio slobodu govora'.

"Predsjednik Trump mora pobijediti da bi sačuvao Ustav. Mora pobijediti da bi sačuvao demokratiju u Americi," rekao je Musk, koji je podržao Trumpa nakon pokušaja ubistva. "Ovo je situacija koju moramo osvojiti."

Musk, koji se zalaže za konzervativnu politiku i finansira napore za poticanje glasanja za Trumpa u nekoliko ključnih država, susreo se s Trumpom i njegovim kandidatom za potpredsjednika, senatorom iz Ohija JD Vanceom, iza pozornice, noseći crni kačket 'Make America Great Again'.

Oglas na putu do skupa je glasio 'u Muska vjerujemo', uz njegovu fotografiju.

Ranije u subotu, Vance je izašao na pozornicu i osvrnuo se na događaje tog dana dok je oštro kritikovao demokrate koji nazivaju Trumpa 'prijetnjom demokratiji', rekavši da je takav jezik 'podsticajan'.

"Čuli ste pucnje. Vidjeli ste krv. Svi smo se plašili najgoreg. Ali znali ste da će sve biti u redu kada je predsjednik Trump podigao šaku visoko u zrak i povikao, 'Bori se, bori se!'", rekao je Vance, koji je izabran kao Trumpov kandidat za potpredsjednika manje od dva dana kasnije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak