Ehud Barak - Smokvin list

Radiosarajevo.ba
Ehud Barak - Smokvin list

Londonski Daily Telegraph, komentirajući u srijedu ulazak ljevičarske Laburističke stranke u usko desničarsku izraelsku vladajuću koaliciju, ocjenjuje da je mandatar Benjamin Netanyahu ostvario važnu političku pobjedu.

Vođa laburista Ehud Barak očigledno je želio zadržati položaj ministra odbrane i uspio je, istina jedva, uvjeriti glavni odbor svoje stranke da podrži ulazak u vladu.

Sada je prisiljen braniti se od optužbi da će biti smokvin list koji će prikriti nacionalističke tendencije buduće Netanyahuove vlade, tvrdeći da je u zamjenu za ulazak u vladu dobio uvjeravanja da će nova administracija prihvatiti princip postojanja palestinske države, što bi za Netanyahua bio veliki pomak.

S druge strane, dogovor s Barakom je vrlo važan za Netanyahua, jer više nije na čelu jednoobrazne koalicije, koja se sastoji isključivo od nacionalističke desnice, ističe Daily Telegraph.

fena/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak