Dramatično Putinovo noćno obraćanje kojeg se svijet pribojavao: 'Sad ćemo ovako'

14
Radiosarajevo.ba
Dramatično Putinovo noćno obraćanje kojeg se svijet pribojavao: 'Sad ćemo ovako'

Vladimir Putin je izjavio da bi Rusija napad iz nekonvencionalne države, uz podršku nuklearne države, smatrala "zajedničkim napadom", što se može tumačiti kao prijetnja upotrebe nuklearnog oružja u ratu u Ukrajini.

U ključnim izjavama u srijedu navečer, ruski predsjednik je rekao da njegova vlada razmatra promjenu pravila i preduvjeta pod kojima bi Rusija koristila svoj nuklearni arsenal.

Ukrajina je nekonvencionalna država koja prima vojnu podršku od SAD-a i drugih nuklearnih sila.

Dopisnik britanskih medija u Hezbollahovim tunelima u Libanu: Jezivi prizori

Ove izjave dolaze dok Kijev traži odobrenje za korištenje dugometražnih zapadnih raketa protiv vojnih ciljeva u Rusiji. Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski je ove sedmice posjetio SAD i trebao bi se sastati s predsjednikom Joeom Bidenom u Washingtonu u četvrtak, gdje se očekuje da će Kijevljin zahtjev biti na vrhu dnevnog reda.

Ukrajina je ove godine napredovala na rusku teritoriju i želi gađati baze unutar Rusije koje, kako tvrdi, ispaljuju rakete na Ukrajinu. Reagujući na Putinove izjave, šef Zelenskijevog kabineta Andrij Jermak je rekao da Rusija "više nema ništa osim nuklearnog ucjenjivanja da bi zastrašila svijet".

Putin je već ranije prijetio upotrebom nuklearnog oružja. Ukrajina je to kritikovala kao "nuklearno mahanje sabljom" kako bi odvratila svoje saveznike od dodatne podrške.

Ruski saveznik Kina je takođe pozvao na smirenost, a izvještaji sugeriraju da je predsjednik Xi Jinping upozorio Putina protiv korištenja nuklearnog oružja.Međutim, u srijedu, nakon sastanka sa svojim Savjetom za sigurnost, Putin je najavio radikalno proširenje.

Nova nuklearna doktrina bi "jasno odredila uslove pod kojima bi Rusija prešla na upotrebu nuklearnog oružja", upozorio je, dodajući da takvi scenariji uključuju konvencionalne raketne napade na Moskvu.

Rekao je da bi Rusija smatrala "mogućim" korištenje nuklearnog oružja ako detektuje početak masovnog lansiranja raketa, aviona i dronova na svoju teritoriju, što predstavlja "kritičnu prijetnju" suverenitetu zemlje.

Dodao je: "Predlaže se da se agresija protiv Rusije od strane bilo koje nekonvencionalne države, ali uz učešće ili podršku nuklearne države, smatra njihovim zajedničkim napadom na Rusku Federaciju."

Moskva poslala jasnu poruku Zelenskom: "Napravili ste fatalnu grešku"

Nuklearno oružje zemlje je "najvažnija garancija sigurnosti naše države i njenih građana", rekao je vođa Kremlja. Od kraja Drugog svjetskog rata, nuklearne države su se držale politike odvraćanja, koja se zasniva na ideji da bi velika nuklearna razaranja između zaraćenih država dovela do međusobnog osiguranja uništenja.

Međutim, postoje i taktička nuklearna oružja koja su manja bojeva punjenja dizajnirana da unište ciljeve bez široke radioaktivne kontaminacije.

U junu, Putin je upozorio evropske zemlje koje podržavaju Ukrajinu, rekavši da Rusija ima "mnogo više [taktičkih nuklearnih oružja] nego što ih ima na evropskom kontinentu, čak i ako SAD donese svoje."

"Evropa nema razvijen [sistem ranog upozorenja]", dodao je. "U ovom smislu su više-manje bespomoćni."

Tada je nagovijestio promjene u ruskoj nuklearnoj doktrini - dokumentu koji definiše uslove pod kojima bi Moskva koristila nuklearno oružje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (14)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak