Dramatično eskalirala retorika u Moskvi, Putinov čovjek predlaže nuklearne napade: "Neka gore"

4
Radiosarajevo.ba
Dramatično eskalirala retorika u Moskvi, Putinov čovjek predlaže nuklearne napade: "Neka gore"

U Kremlju su odlučili dramatično eskalirati retoričke napade na Zapad nakon što je predsjednik Vladimir Putin sredinom sedmice izjavio da bi napadi Ukrajine zapadnim visokopreciznim oružjem na ruski teritorij značili da su zemlje NATO-a direktno uključene u rat.

Prema njegovim riječima, same ukrajinske oružane snage nisu u stanju izvesti takve udare - to se može dogoditi samo korištenjem podataka s NATO-ovih satelita, koje Ukrajina nema. Putin je naglasio da će to "promijeniti samu bit, prirodu sukoba", a to će značiti da su zemlje NATO-a u ratu s Rusijom.

Putinove optužbe adresirane su na London i Washington, gdje se trebaju sastati američki predsjednik Joe Biden i britanski premijer Keir Starmer. Biden i Starmer trebaju definitivno odlučiti hoće li dopustiti ukrajinskoj vojsci napade u dubinu Rusije projektilima ATACMS i Storm Shadow, što ih već dugo moli Volodimir Zelenski. Iako to neće suštinski utjecati na ratnu situaciju, podsjeća Jutarnji, moglo bi izazvati značajno razaranje ruskih vojnih kapaciteta, i u Moskvi su procijenili da moraju pokazati jedinstvo pred "zlim zapadnjacima".

Nakon Bjelašnice i Jahorine zabijelila se još jedna bh. planina

Odmah potom pokrenuta je sinkronizirana PR kampanja, a riječ su dobili zagovornici politike tipa "ljutu travu na ljutu ranu" u odnosu na NATO. Budući da je napadnuta, Rusija smije uzvratiti svima koji naoružavaju Ukrajince.

Pa je tako utjecajni politolog Sergej Karaganov pozvao na upotrebu nuklearnog oružja kao odgovor na nenuklearne napade na ruski teritorij. "Došlo je vrijeme da proglasimo da imamo pravo odgovoriti na bilo kakve masovne napade na naš teritorij nuklearnim napadom, to se također odnosi na bilo kakvo zauzimanje našeg teritorija", rekao je u intervjuu za Kommersant.

"Dužnost Rusije je aktivirati nuklearni faktor u svjetskoj politici i uvjeriti naše protivnike da smo spremni upotrijebiti nuklearno oružje u slučaju bilo kakvog zadiranja u naš teritorij i naše građane", dodao je Karaganov pa predložio napade na europske prijestolnice konvencionalnim oružjem kao odgovor na napade na Rusku Federaciju. "Ako bespilotna letjelica opet leti na Kremlj, zašto prvo ne izvršiti redoviti raketni napad na Reichstag (zgrada vlade u Berlinu, op.pr.)? Pustite ga da gori", glasi rješenje koje citiraju ruski mediji.

Oružje koje bi moglo promijeniti tok rata u Ukrajini: Šta je Storm Shadow i zašto ga se Putin boji?

Britanski premijer Keir Starmer komentirao je Putinovu izjavu da bi upotreba zapadnog dalekometnog oružja na ruskom teritoriju bila direktno sudjelovanje zemalja NATO-a u sukobu.

"Rusija je počela ovaj sukob. Rusija je ilegalno izvršila invaziju na teritorij Ukrajine i može prekinuti ovaj sukob. Ukrajina ima pravo na samoodbranu, a mi očito u potpunosti podržavamo pravo Ukrajine na samoodbranu kojoj pružamo mogućnosti obuke", rekao je Starmer.

Matthew Savill, direktor vojnih službi londonskog obrambenog think-tanka RUSI, objasnio je da je svako proširenje savezničke potpore projektilima dugog dometa za Ukrajinu "test podrške i snage volje hoće li Zapad biti zaplašen ruskom retorikom ili ne", iako neće bitnije promijeniti situaciju na ratištima.

Nespremnost da se preuzme takva obveza dosad je bila usredotočena "oko rizika od nuklearne eskalacije i uzvraćanja udaraca međunarodnim partnerima", primijetio je Savill, "ali u isto vrijeme Rusi ionako već godinu dana govore o tome kao da su već učinkovito u ratu sa SAD-om i Velikom Britanijom.”

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak