Dragocjeno kamenje ukradeno prije pet godina vraćeno muzeju u Drezdenu

0
Radiosarajevo.ba
Dragocjeno kamenje ukradeno prije pet godina vraćeno muzeju u Drezdenu

Dragulji oteti u spektakularnoj pljački prije pet godina ponovo su u Zelenom trezoru u Drezdenu. Za sada su u stanju u kakvom su ih lopovi vratili decembra 2022. godine.

"Oduševljeni smo i veoma smo zahvalni, danas je lijep dan za nas", rekao je Michael Kretschmer, premijer Saksonije.

Marion Ackermann, direktorica Umjetničke riznice Drezden (SKD) u kojoj je Zeleni trezor, istakla je da će od srijede publika ponovo moći da vidi drago kamenje. Oštećenja na draguljima mogu se uočiti jedino ako se u njih pažljivo zagleda.

Iznajmljivač ostao u šoku kada je čuo koliko su gosti platili njegov apartman: 'To je strašno'

"Sada izgleda da svi komadi mogu da se restauriraju", rekla je Ackermann dodajući da će se raditi sa međunarodnim stručnjacima. Istovremeno, blago se još uvijek smatra dokazom u krivičnom postupku.

Pljačka 25. novembra 2019. godine izazvala je veliku pažnju međunarodne javnosti. Lopovi su ukrali 21 jedinstven historijski komad nakita od dijamanata i brilijanata i napravili štetu veću od milion eura.

Petorica mlađih muškaraca prošle godine su osuđena na kazne zatvora zbog pljačke, paljenja automobila za bjekstvo u podzemnoj garaži i požara koji su izazvali kod distributera električne energije, piše dpa.

Poslije hapšenja su vratili većinu plijena. Tri predmeta sa velikim draguljima još nedostaju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak