Donald Trump se obrušio na Zelenskog: Pritisak i teške optužbe na račun predsjednika Ukrajine

2
Radiosarajevo.ba
Donald Trump se obrušio na Zelenskog: Pritisak i teške optužbe na račun predsjednika Ukrajine

Predsjedavajući Zastupničkog doma, Mike Johnson, zahtijevao je od Ukrajine da smijeni svog ambasadora u Washingtonu dok se sukob između Donalda Trumpa i Volodimira Zelenskog eskalira, a republikanci optužuju ukrajinskog lidera za miješanje u izbore.

U javnom pismu, Johnson je tražio od Zelenskog da smijeni ukrajinsku ambasadoricu, Oksanu Markarovu, zbog posjete fabrici municije u Scrantonu, Pennsylvania, prošle sedmice, gdje je ukrajinski predsjednik zahvalio radnicima za pružanje hitno potrebnih granata njegovim snagama.

Johnson je prigovorio da je Markarova organizovala posjetu Scranton Army Ammunition Plant kao "stranački kampanjski događaj dizajniran da pomogne demokratama". Događaju je prisustvovao guverner Pennsylvanije, Josh Shapiro, demokrat koji je je tokom kampanje izrazio podršku Kamali Harris.

Tuga: U Sarajevu preminuo medicinar Aldin Subašić (40)

"Objekat se nalazio u politički spornom stanju, bio je vođen od strane glavnog političkog zastupnika Kamale Harris, a nije uključivao niti jednog republikanca jer – namjerno – nijedan republikanac nije bio pozvan," napisao je Johnson u pismu na kongresnom memorandumu upućenom ukrajinskoj ambasadi.

"Posjeta je očigledno bila stranački kampanjski događaj dizajniran da pomogne demokratama i jasno predstavlja miješanje u izbore," nastavilo je pismo. "Ovaj kratkovidni i namjerno politički potez je uzrokovao da republikanci izgube povjerenje u sposobnost ambasadorice Markarove da pošteno i efikasno obavlja diplomatsku funkciju u ovoj zemlji. Ona bi odmah trebala biti smijenjena."

Istog dana, Trump je na kampanjskom događaju direktno napao Zelenskog i optužio ga da "odbija" pregovarati o mirovnom sporazumu s Vladimirom Putinom.

"Predsjednik Ukrajine je u našoj zemlji. Izražava sitne opaske prema vašem omiljenom predsjedniku, meni," rekao je Trump. "Nastavljamo davati milijarde dolara čovjeku koji odbija sklopiti dogovor: Zelenskom."

Optužbe protiv Zelenskog došle su nakon kontroverznog intervjua za New Yorker u kojem je preispitivao Trumpov plan za okončanje rata Ukrajine s Rusijom i oštro kritikovao republikanskog kandidata za potpredsjednika, JD Vancea, kao "previše radikalan".

Vance je ranije rekao da bi mir u Ukrajini mogao podrazumijevati da Rusija zadrži ukrajinsku teritoriju koju je okupirala, kao i uspostavljanje demilitarizovane zone s jako utvrđenom frontom kako bi se spriječila nova ruska invazija.

"Njegova poruka izgleda kao da Ukrajina mora napraviti žrtvu," rekao je Zelenski u intervjuu za New Yorker. "To nas vraća na pitanje cijene i ko će je snositi. Ideja da svijet treba okončati ovaj rat na račun Ukrajine je neprihvatljiva. Ali ne smatram ovu njegovu koncepciju planom, u formalnom smislu."

Nakon obraćanja Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija u srijedu, očekuje se da će Zelenski otputovati u Washington kako bi Joeu Bidenu predstavio svoj "plan pobjede" u Bijeloj kući.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak