Donald Trump krenuo u totalni rat za Republikansku stranku

1
Radiosarajevo.ba
Donald Trump krenuo u totalni rat za Republikansku stranku

Bivši američki predsjednik Donald Trump u utorak se obrušio na čelnika senatske republikanske manjine Mitcha McConnella, produbljujući sukob u vrhu te stranke nakon gubitka Bijele kuće i kontrole nad Senatom.

"Mitch je sirov, smrknut i neugodan političar i ako republikanski senatori ostanu uz njega, neće ponovno pobijediti", rekao je u pisanoj izjavi Trump koji je u subotu u Senatu oslobođen nakon drugog suđenja za opoziv.

Napadajući McConnella na ličnom nivou, spominjući pritom i poslovne aktivnosti njegove obitelji u Kini i tvrdeći da je najnepopularniji republikanski političar u Americi, Trump je najavio da će, "tamo gdje to bude potrebno i primjereno" na predizborima na kojima republikanci biraju kandidate za Senat i Kongres, poduprijeti pristalice njegova koncepta 'Učinimo Ameriku ponovno velikom', poznatog po engleskoj kratici MAGA.

SAD  / Donald Trump oslobođen optužbi tokom suđenja u Senatu

Nije propustio spomenuti ni da je na izborima dobio gotovo 75 milijuna glasova, što nijednom predsjedniku prije njega koji se borio za drugi mandat nije pošlo za rukom, a sebi je pripisao i niz osvojenih mandata pojedinaca u Senatu i Zastupničkom domu Kongresa, uključujući i sam McConnellov mandat. Kaže da se sada kaje što ga je u predizbornoj kampanji podržao.

Trump i McConnell razišli su se u sedmicama nakon predsjedničkih izbora 3. novembra, a Trump je McConnellu zamjerio što je ovaj demokratu Joeu Bidenu priznao izbornu pobjedu. Jaz među njima produbio se nakon što je McConnell u subotu u Senatu izjavio da je Trump "praktički i moralno odgovoran" za upad u Kapitol 6. januara.

McConnell je unatoč tome glasao za oslobađanje Trumpa, rekavši kako vjeruje da je Ustav ograničio opoziv i osudu na sadašnje, a ne bivše dužnosnike. Jasno je pritom napomenuo da ostaje mogućnost kaznenog progona Trumpa na redovnim sudovima.

Nakon što je Zastupnički dom 13. januara izglasao Trumpov opoziv Senat ga je u subotu oslobodio za poticanje na pobunu i smrtonosni napad njegovih pristaša na sjedište američkog Kongresa.

Za proglašenje Trumpa krivim glasalo je 57, a za oslobađanje 43 senatora, no za osudu je bila potrebna dvotrećinska većina odnosno 67 senatora, piše jutarnji.hr

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak