Diplomatski pritisak Ukrajine: Biden na rubu poteza koji može donijeti prekretnicu u cijelom ratu

6
Radiosarajevo.ba
Diplomatski pritisak Ukrajine: Biden na rubu poteza koji može donijeti prekretnicu u cijelom ratu

Generali, diplomate i čelnici civilnog društva potpisali su otvoreno pismo američkom državnom sekretaru Antoniju Blinkenu i ministru vanjskih poslova Velike Britanije Davidu Lammyju u kojem pozivaju da se Ukrajini dozvoli da udari duboko u Rusiju oružjem dugog dometa koje su obezbijedili njeni partneri.

Potpisnici naglašavaju da su Sjedinjene Američke Države i Ujedinjeno Kraljevstvo donijeli "zaslužnu" odluku da opreme Ukrajinu sistemima protivvazdušne odbrane ATACMS i dugometražnim raketama Storm Shadow.

"Međutim, [zapadne zemlje] su ovu pomoć učinile manje efikasnom ograničavajući način kako Kijev može koristiti ovu opremu. Moramo djelovati brzo. Promjena politike ne može doći dovoljno rano. Ova zima će biti najteža dosad dok Ukrajinci pokušavaju da održe svoju zemlju uprkos pojačanim bombardovanjima Moskve koja nastoji da uništi ukrajinski energetski sistem i zamrzne ih u njihovim domovima," piše u pismu.

Grmljavinsko nevrijeme stiglo u ovaj dio BiH: Objavljeni snimci

Potpisnici su istakli da je više od 900 dana rata pokazalo da su ponovljene prijetnje ruskog vladara Vladimira Putina ništa drugo do pokušaj da se partneri Ukrajine spriječe u pravilnom naoružavanju Ukrajinskih oružanih snaga.

"Ublažavanje ograničenja na zapadno oružje neće izazvati eskalaciju Moskve. Zna se da Ukrajina već koristi ovo oružje da udara na teritorije koje Rusija smatra svojim – uključujući Krim i Kursk – i Moskvin odgovor ostaje nepromijenjen," navodi se u pismu.

Autori izjave su napomenuli da je Iran produbio svoju podršku ruskoj invaziji pružajući kratkometne balističke rakete koje će Rusija koristiti protiv ukrajinskih civila.

Naglašavaju da Ukrajina treba imati mogućnost korištenja zapadnog oružja za uništavanje lokacija koje koriste ove rakete, zajedno sa više od 200 drugih ruskih vojnih i paravojnih lokacija koje je Institut za proučavanje rata identificirao kao ciljeve unutar dometa ATACMS raketa koje su na raspolaganju ukrajinskim snagama.

"Mnogo je isplativije uništiti samog strijelca nego strijelu. Pozivamo vas da slušate svoje partnere u Kijevu ove sedmice i dozvolite Ukrajini da udara na sve legitimne ciljeve u Rusiji s oružjem koje su SAD i Velika Britanija pružili. Neka Ukrajina brani sebe," zaključili su potpisnici pisma.

Ranije je objavljeno da će američki državni sekretar Antony Blinken i britanski ministar vanjskih poslova David Lammy stići u Kijev 11. septembra.

Dana 10. septembra, američki predsjednik Joe Biden je izjavio da se razmatra pitanje ukidanja zabrane za korištenje zapadnog dugometražnog oružja od strane Ukrajine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak