Devet novinara uhapšeno u Iranu

Radiosarajevo.ba
Devet novinara uhapšeno u Iranu
Sa protesta nakon sporne pobjede Ahmadinejada (Foto: AP)

Devetoro iranskih novinara uhapšeni su u posljednja dva dana, a lideri opozicije pozvali su pristalice da izađu na proteste 11. februara kada će biti obilježena 31. godišnjica islamske revolucije, prenosi Srna.

Reformatorski dnevni list "Etemad" navodi da su među uhapšenima Akbar Montajabi, urednik političkog servisa u reformatorskom nedjeljniku "Iran Dokht", Mahsa Jazini, koja je radila za vladin dnevni list "Iran" i Ahmad Jalili Farahani iz agencije Mehr.

Opozicioni reformatorski portal "Rahesabz" objavio je da su uhapšeni i Ehsan Mehrabi, koji radi za dnevni list "Farhiktegan", kao i Zeynab Kazem-Khah, novinarka agencije ISNA.

Na internet stranici "Kaleme", lidera opozicije Huseina Musavija, objavljeno je da su uhapšeni i Hassan Zohouri, koji je radio za iransku Turističku informativnu agenciju, Amir Sadeghi, fotograf iz dnevnog lista "Farhang Ashti" , kao i dvije novinarke Somaiyeh Momeni i Ali Kalehi.

Hapšenje, čiji razlozi nisu objelodanjeni, izvršeno je nekoliko dana prije 11. februara, kada se proslavlja godišnjica iranske revolucije, navodi se na portalu "Rahesabz".

Na stranici "Kaleme" objavljeno je da se trenutno u iranskim zatvorima nalazi 55 novinara.

Prije ovog talasa hapšenja, organizacija „Reporteri bez granica“ ocijenila je da je najmanje 42 novinara uhapšeno u Iranu poslije osporavanog reizbora predsjednika Mahmuda Ahmadinejada juna 2009. godine i demonstracija koje su zatim uslijedile.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak