Da li je Kina upravo zabila nož u leđa Vladimiru Putinu?

3
Radiosarajevo.ba
Da li je Kina upravo zabila nož u leđa Vladimiru Putinu?

Ruski državni medij objavio je izvještaj o tome kako ograničenja na izvoz ključnih komponenti za bespilotne letjelice, koje je uvela kineska vlast, otežavaju Moskvi proizvodnju vojnih dronova, što bi moglo omesti ratna djelovanja Vladimira Putina u Ukrajini.

Novi kineski propisi uvedeni početkom mjeseca 'ozbiljno su zakomplicirali isporuke dronova Rusiji i doveli do nestašice brojnih komponenti, kao što su termovizijske kamere', izvijestio je list Kommersant povezan s Kremljom, a prenosi Newsweek.

Krajem augusta kineska je vlada priopćila da uvodi kontrolu izvoza nekih dronova i povezanih dijelova. Mjere utiču također na dio komunikacijske opreme, motore i lasere koji se koriste u bespilotnim letjelicama, kao i na antidron sustave, rekla je kineska vlada.

Pjesma Eurovizije | Uzbudljiva noć u Švedskoj: Dobili smo sve finaliste Eurosonga 2024

Ograničenja također utječu na komercijalne bespilotne letjelice namijenjene vojnoj upotrebi, te dronove s vremenom leta dužim od 30 minuta.

Kina je jedan od vodećih svjetskih proizvođača dronova i zauzela je neutralni stav prema ratu u Ukrajini, ali održava prijateljske diplomatske odnose s Moskvom.

Sukob koji traje već više od godinu dana, potaknuo je razvoj dronova "munjevitom brzinom", izjavili su stručnjaci za Newsweek. Obje strane u ratu obilato koriste razne vrste bespilotnih letjelica, uključujući izviđačke i jurišne dronove.

Ukrajina često objavljuje borbene snimke 'iz prvog lica' te zračne napade visokog profila na ruski teritorij, ali i napade mornaričkih dronova na ruske ciljeve na Krimu.

"Nakon što rat završi, Ukrajina će imati jedinstveno iskustvo i svaku šansu da postane glavni izvoznik bespilotnih letjelica u svijetu", rekao je početkom augusta Mihajlo Fedorov, potpredsjednik ukrajinske vlade.

U napadima na ukrajinske gradove i infrastrukturu Moskva često koristi bespilotne letjelice, a najviše dronove kamikaze iranskog dizajna.

Zabrana Pekinga na izvoz većih dronova i nekih komponenti potrebnih za izradu tema je o kojoj se vode burne rasprave u krugovima uključenima u moskovsku proizvodnju dronova, tvrdi Samuel Bendett iz američkog Centra za pomorsku analizu, prenosi Jutarnji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak