Crne brojke: Raste broj žrtava zemljotresa u Afganistanu, poginulo je više od 2.000 ljudi

0
Radiosarajevo.ba
Crne brojke: Raste broj žrtava zemljotresa u Afganistanu, poginulo je više od 2.000 ljudi

Raste broj žrtava snažnog zemljotresa koji je pogodio Afganistan i prema novim službenim podacima, koje je objavila talibanska vlada u nedjelju, 8. oktobra, poginulo je više od 2.000 ljudi, a više od 9.000 je povrijeđenih.

Nakon zemljotresa magnitude 6,3 koji je u subotu, 7. oktobra pogodio regije nekih 30 kilometara sjeverozapadno od grada Herata, slijedilo je još osam snažnih udara.

Poginulo je 2.053 ljudi, a povrijeđenih je 9.240, objavilo je ministarstvo za katastrofe u nedjelju. Dodaje da je uništeno ili oštećeno 1.329 kuća. Ranije u nedjelju glasnogovornik Crvenog krsta Erfanullah Sharafzoi rekao je za agenciju Reuters da je poginulo 500 ljudi.

Evropske države započinju nadlijetanje BiH radi posmatranja potencijalnih vojnih aktivnosti

Više od 200 mrtvih dovezeno je u više bolnica, rekao je dužnosnik ministarstva zdravstva koji se predstavio kao dr. Danish i dodao:

"Većina njih su žena i djeca, a 510 je povrijeđenih."

U selu Sarboland, u okrugu Zinda Jan, deseci kuća zbrisani su, javlja novinar AFP-a.

Pokrajina Herat, koja ima oko 1,9 miliona stanovnika prema podacima Svjetske banke, zadnjih je godina pogođena sušom, što je paraliziralo brojne poljoprivredne zajednice koje su već u teškoćama. Zemljotresi u Afganistanu su česti, posebno u planinskom lancu Hindu Kush koji je blizu spoja euroazijske i indijske tektonske ploče.

U junu 2022. zemljotres magnitude 5,9 bio je najsmrtonosniji u Afganistanu u gotovo 25 godina, usmrtio je više od 1.000 ljudi, a deseci hiljada ostali su bez krova nad glavom u siromašnoj pokrajini Paktika (jugoistok).

U martu ove godine zemljotres magnitude 6,5 usmrtio je 13 ljudi u Afganistanu i Pakistanu, blizu lokaliteta Jurm na sjeveroistoku zemlje. Afganistan je osim toga u teškoj humanitarnoj krizi otkako su se na vlast vratili talibani 2021., čiju vlast međunarodna zajednica ne priznaje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak