Cijene nafte širom svijeta pale zbog strogih mjera

Hina
Cijene nafte širom svijeta pale zbog strogih mjera

Cijene nafte pale su danas na međunarodnim tržištima ispod 43 dolara jer su nova ograničenja uslijed širenja zaraze koronavirusom povećavaju neizvjesnost izgleda za ekonomski rast i oporavak potražnje za gorivima.

Na londonskom tržištu je cijena barela pala 70 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 42,62 dolara.

U gotovo istom je iznosu smanjena i na američkom tržištu, gdje se barelom trgovalo po 40,35 dolara.

Neke europske zemlje ponovo uvode policijski sat i mjere zatvaranja kako bi smanjile broj novih slučajeva zaraze koronavirusom.

Francuska je tako uvela policijski sat trećini stanovništva, a Britanija će u ponoć vjerojatno uvesti strožija ograničenja u Londonu.

Treći po veličini svjetski potrošač nafte Indija mogla bi uskoro prestići SAD koji trenutno ima najviše zaraženih u svijetu. Sljedećih sedmica, broj zaraženih Indijaca mogao bi značajnije porasti s obzirom na početak razdoblja praznika.

"Ako potražnja osjetno oslabi, OPEC+ neće imati izbora, morat će prekinuti povećanje proizvodnje ako ne želi ponovo riskirati prekomjernu ponudu i pad cijena", ističu analitičari Commerbanka.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezini saveznici u septembru su u potpunosti poštivali sporazum o ograničenju proizvodnje, saznaje se iz dva izvora iz OPEC+ uoči današnjeg sastanka tehničkog odbora grupe.

OPEC+ trenutno smanjuje proizvodnju za 7,7 miliona barela dnevno, a u januaru 2021. godine trebao bi je povećati za dva miliona barela dnevno.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak