Cijene nafte padaju nakon mogućnosti sporazuma o prekidu vatre između Izraela i Hamasa

1
Anadolija
Cijene nafte padaju nakon mogućnosti sporazuma o prekidu vatre između Izraela i Hamasa

Cijene nafte na svjetskom tržištu su pale u ponedjeljak nakon što je mogućnost sporazuma o prekidu vatre između Izraela i Hamasa ublažila geopolitičke tenzije na Bliskom istoku. Međunarodna referentna cijena nafte tipa Brent iznosila je jutros, 08. jula, 86,08 dolara po barelu, što predstavlja pad od 0,53 posto u odnosu na prethodno trgovanje.

Američka referentna vrijednost West Texas Intermediate (WTI) trgovala se po cijeni od 82,57 dolara po barelu nakon što je cijena pala za 0,71 posto.

Izraelski pregovarački tim trebao bi otputovati u Katar kako bi nastavio razgovore o sporazumu o razmjeni talaca i prekidu vatre u Pojasu Gaze s palestinskim grupama, objavio je izraelski dnevnik "Yedioth Ahronoth", pozivajući se na diplomatske izvore. Još jedna izraelska delegacija putuje u Kairo u isti dan kako bi sudjelovala u pregovorima.

Lokalni izbori 2024 | Pogledajte kakva je izlaznost glasača do 15 sati

Napori Sjedinjenih Američkih Država (SAD), Katara i Egipta radi posredovanja u sporazumu između Izraela i palestinske grupe Hamas o razmjeni talaca i prekidu vatre, ugroženi su Netanyahuovim odbacivanjem Hamasovog poziva na zaustavljanje neprijateljstava.

Potencijalni sporazum o prekidu vatre ublažava zabrinutost oko moguće eskalacije sukoba i poremećaja u globalnoj opskrbi naftom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak