Čelnici NATO-a izrazili zabrinutost zbog približavanja Rusije i Kine

FENA
Čelnici NATO-a izrazili zabrinutost zbog približavanja Rusije i Kine

Kina je u četvrtak pozvala NATO da prestane "izazivati ​​sukobe" između blokova. Na summitu u Washingtonu čelnici NATO-a oštro su kritizirali Kinu zbog podrške ruskom ratu protiv Ukrajine, prenosi Belga.

Čelnici NATO-a na summitu u Washingtonu u srijedu su izrazili "duboku zabrinutost" zbog približavanja Rusije i Kine. U završnoj deklaraciji samita osudili su potporu Pekinga ruskim ratnim naporima u Ukrajini.

Kroz svoje partnerstvo s Rusijom i opsežnu potporu svojoj obrambenoj industriji, Kina je postala 'odlučujući pokretač ruskog rata protiv Ukrajine', stoji u saoćenju. Također se poziva Peking da prekine svu materijalnu i političku potporu ruskim ratnim naporima.

Uhapšene medicinske sestre iz zatvorske bolnice: Robijašu unijele telefon, evo šta su za to dobile

Dok Kina ne opskrbljuje Rusiju potpunim sustavima naoružanja, ona Rusiji osigurava resurse za izradu projektila, bombi, aviona i oružja koje koristi za napad na Ukrajinu, rekao je u srijedu šef NATO-a Jens Stoltenberg. Ovo je prvi put da su 32 članice NATO-a jednoglasno prozvale Kinu u odobrenoj izjavi.

Kina je u četvrtak, 11. jula, osudila konačnu deklaraciju kao "utopljenu u hladnoratovski mentalitet i ratnu retoriku", rekao je glasnogovornik kineske misije pri Europskoj uniji u saopćenju za javnost.

"NATO bi se trebao prestati brinuti o takozvanoj kineskoj prijetnji, prestati provocirati sukobe i suparništvo i dati više doprinosa svjetskom miru i stabilnosti",  dodao je glasnogovornik.

Satelitske snimke zabrinule svijet: Šta Kineska vojska radi u pustinji?

"Nikada nismo isporučivali smrtonosno oružje nijednoj strani u sukobu i strogo kontroliramo izvoz robe s dvojnom namjenom, uključujući civilne bespilotne letjelice, kazao je Stoltenberg.

Savez je u srijedu također odlučio dodati novi centar u vojnom stožeru NATO-a (SHAPE) u Casteau blizu Monsa, koji će bolje štititi NATO od kibernetičkih prijetnji.

NATO-vo središte za integriranu kibernetičku obranu (NICC) "obavijestit će vojne zapovjednike NATO-a o potencijalnim prijetnjama i ranjivostima u kibernetičkom prostoru", objavio je NATO u saopćenju za javnost. To uključuje kritičnu civilnu infrastrukturu potrebnu za podršku vojnim aktivnostima.

Centar će okupiti civilno i vojno osoblje iz NATO-a, država članica i stručnjake iz industrije, koristeći naprednu tehnologiju za podizanje svijesti o kibernetičkom prostoru Saveza i jačanje kolektivne otpornosti i obrane. Daljnji detalji o strukturi i funkcijama Centra bit će razvijeni u nadolazećim mjesecima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak