Britanska policija sumnjiči djecu za terorizam

Radiosarajevo.ba
Britanska policija sumnjiči djecu za terorizam

Policija u Velikoj Britaniji izdvojila je oko dvije stotine djece i dentificirala kao potencijalne teroriste - to je cilj novog programa britanskog Ministarstva odbrane, koji za svrhu ima uočiti i pratiti mlade ljude koji su "pogodno tlo" za islamski radikalizam. Neka od djece imaju tek 13 godina.

Sir Norman Bettison, šef policije u zapadnom Yorkshireu i najviši dužnosnik u Britaniji zadužen za prevenciju terorizma, otkrio je detalje o programu za britanski list The Independent. Kako tvrdi, program pod nazivom "Channel" intervenirao je u slučaju najmanje 200 djece, za koju "stručni organi" smatraju da su pod rizikom od jakog utjecaja islamskog ekstremizma.

Sa početkom sprovođenja programa, prije 18 mjeseci, broj djece i mladih koji su potencijalni teroristi povećao se sa 10 na 200. Ovaj program također zahtijeva učešće policijskih dužnosnika koji rade u muslimanskim zajednicama, koji bi trebali najbolje prepoznati djecu koja lako potpadaju pod utjecaj.

Djeca nakon "identifikacije" ulaze u ‘program intervencije prilagođen potrebama pojedinca’. Kako tvrdi Sir Normana, to uključuje razgovor s roditeljima ili lokalnim imamom, naglasivši kako se program ne ograničava samo na muslimanske zajednice.

"Ciljamo na kriminalce i buduće teroriste koji se kriju iza islamske retorike. To nije isto kao ciljanje isključivo muslimanskih zajednica", ističe Sir Norman. On tvrdi i kako program ne diskriminira djecu, budući da je sličan programima borbe protiv droge. Inayat Bunglawala iz Muslimanskog vijeća Britanije ipak tvrdi da policija ovim "kontroverznim programom" krši privatnost djece.

Jutarnji.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak