Britanska analiza: 'Kijev hoće samo ove tri stvari, a onda rat ulazi u odlučujuću fazu'

0
Radiosarajevo.ba
Britanska analiza: 'Kijev hoće samo ove tri stvari, a onda rat ulazi u odlučujuću fazu'

Za ukrajinske međunarodne partnere ovo će biti ljeto nelagode. Jer, gubici će se gomilati, a za uspjeh će biti potrebno vrijeme, piše Jack Watling, istraživač s britanskog instituta RUSI u analizi stanja na ukrajinskom bojištu.

Ofanziva je daleko od vrhunca, a prema mišljenju Jacka Watlinga, treba se suzdržati od preuranjenih procjena o uspješnosti. Dosadašnje borbe bile su teške, a Ukrajinci su probili neke prve linije odbrane, no i dalje se nalaze daleko od glavnih crta ruske odbrane. Također, Kijev tek treba poslati glavninu svojih snaga, a prednji elementi u ovom trenutku rade na preduvjetima za pokušaj proboja, ocijenio je Watling.

Prva ruska linija odbrane sastojala se od streljačkih zaklona i ručno iskopanih rovova osiguranih miniranjem terena protutenkovskim i protupješadijskim napravama. Prva linija dodatno je zaštićena jer je na dometu topničke vatre i ruskih dronova. Glavna odbrambena linija nalazi se 15-20 kilometara od ukrajinskih pozicija, a sastoji se od ozbiljnih rovova i pucačkih položaja ojačanih betonom, tenkovskih prepreka, podzemnih kabela za koordinaciju topničkih udara i još mina. Iza su rezervni položaji za pucanje koji čine treću liniju odbrane, piše Jutarnji.hr.

Sud BiH donio odluku: Mehmedagiću i Debevcu ukinuta mjera zabrane

Još teže borbe

Ionako teške borbe postat će još teže, ističe Watling. Kako ukrajinske snage budu prodirale dublje u odbrambeno područje ruske vojske, tako će dolaziti na nišan većem broju ruskih topova. Njihovi vlastiti topovi sve će manje moći sudjelovati u akcijama, a napredovanje ukrajinskih jedinica postat će sve predvidljivije jer će se morati kretati oko minskih polja. Manje će ih moći štititi zračna odbrana, a vjerojatno će biti pod većim udarom ruskih zračnih snaga.

S obzirom na ove prijetnje, ukrajinska vojska trenutno pokušava postići tri stvari, koje navodi Watling. Prvo, vodi se intenzivan dvoboj u kojem obje strane pokušavaju napasti neprijateljeve logističke, zapovjedne i nadzorne, izviđačke i topničke mreže. Rusi dronovima Lancet pretražuju područje u lovu na ukrajinsko topništvo. Ukrajinci upotrebljavaju Storm Shadow i navođene višecijevne bacače kako bi uništili ruska komandna mjesta i zalihe streljiva.

Drugo, Ukrajinci pokušavaju natjerati Ruse da pošalju rezervne snage kao pojačanje sektorima pod pritiskom. Jednom kada se u pogon stave ove jedinice, bit će lakše identificirati slabe točke u ruskim linijama, one gdje proboj ne bi bio dočekan novim slojem svježe razmještenih snaga.

Amerikanci najavili nove pošiljke najmoćnijeg oružja u arsenalu Ukrajine

Treće, ukrajinska vojska pokušava pritiskati duž cijele fronte i probiti što šire područje. To rade kako bi uvišestručili opcije za napad na glavnu odbrambenu liniju i zadržali ruske snage u neizvjesnosti oko toga gdje bi mogli pokušati glavni proboj.

Nadalje, s tako dugom frontom, rastegnutost ruskih trupa ograničava njihovu sposobnost da postave jedinice u dubinu i traži da ih se pošalju naprijed.

Reakcija Rusije: Nova američka vojna pomoć Ukrajini gura Washington dublje u sukob

Gdje će biti glavni napad?

Ukrajinci će u jednom trenutku morati odlučiti gdje će poslati svoje glavne jurišne jedinice, a ofanziva će tada ući u odlučujuću fazu, navodi se u analizi. Ta odluka, piše Watling, mora se temeljiti na uslovima na terenu. Ne radi se o pridržavanju nekog fiksnog vremenskog okvira. Kada te jedinice krenu u akciju, ofenziva će ili postići proboj ili propasti. Uspjeh je binaran, a ne linearan, smatra on. Linija je ili prekinuta ili nije, a Kijev trenutno mora oblikovati bojno polje kako bi se povećala vjerojatnost proboja.

Uspješnost Ukrajinaca mjerit će se prema napretku s druge strane proboja. Ključno pitanje ako proboj uspije je koliko će Ukrajina imati jedinica za juriš, a presudna bi mogla biti brzina.

Nepoznanica u jednačini je moral ruskih jedinica. Trenutačno se borbe s pripremljenih pozicija, no budu li natjerani na pregrupiranje, tada će se pokazati koliko su loše obučeni i koliki je potencijal da se odbrana raspadne.

Veliki raketni napad Rusije na Odesu: Najmanje šest osoba poginulo

Da do toga dođe trebat će značajna ukrajinska akcija, ali moguće je da se u tom slučaju i linije odbrane raspadnu. No, na to se ne smije računati, upozorava Watling.

Prema njemu, ključno ovog teškog ljeta bit će da ne dođe do popuštanja u zapadnoj obuci ukrajinskih vojnika i mobilizaciji vojne industrije koja trokira pod naporom "hranjenja ukrajinskih vojnih djelovanja". Bit će potrebno osigurati održivost opskrbe, a jedna od ključnih varijabli je da se uvjeri Kremlj da, čak i ako poraz bude dolazio na mahove - on je izvjestan.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak