Bosanac se nalazio na čelu opasne bande: Brutalno ucjenjivali bogate Švicarce, žrtvi iskopali grob

3
Radiosarajevo.ba
Bosanac se nalazio na čelu opasne bande: Brutalno ucjenjivali bogate Švicarce, žrtvi iskopali grob

U Okružnom sudu u Cirihu u subotu, 20. jula, je osuđen državljanin Bosne i Hercegovine (38), koji će biti deportovan iz Švicarske, gdje mu zabranjen ulazak narednih 10 godina.

Sam slučaj Emira M. (pseudonim koji koriste švicarski mediji) pokazuje nevjerovatno brutalne metode kojima se koristila banda na čijem je čelu bio.

Ovaj bivši izbacivač već duže vremena se bavio iznudom, a ciriška policija je sasvim slučajno došla do njega, istražujući drugu bandu. Nakon tog momenta, punih 25 mjeseci njegov telefon je prisluškivan i policija je znala sve o njemu.

Velež nakon debakla: Klub je na tribinama ostvario još jednu pobjedu u nizu

Nalazio se na čelu bande koja je iznuđivala novac i ucjenjivala bogate Švicarce. Prijetnje su bile toliko brutalne da su se žrtve ucjene bukvalno bojale za svoje živote.

Emir M. im je prijetio da će im isjeći lice žiletom ili da će im baciti kiselinu u oči. Također, prijetio im je i profesionalnim ubicama, a jedna od najtežih prijetnji je bila kada bi žrtvi iskopali grob s njihovim imenom i slikali se u njemu.

O torturi koju su žrtve prolazile najbolje svjedoči i to da su živjeli u konstantnom strahu čak i nakon što bi isplatili iznuđeni novac. Primjera radi, za prijetnju iz iskopanog groba Emir je naplatio 58.000 franaka (oko 117 hiljada KM).

Od ugostitelja je uzimao reket, a samo od jednog kafedžije uzeo je 150.000 franaka (više od 300 hiljada KM), kako bi ga "zaštitio". Ugostitelj je na kraju zatvorio lokal.

Emir M. je tokom suđenja priznao sve što mu se stavlja na teret te rekao da se iskreno kaje zbog svega:

"Želio bih da ovo bude moje izvinjenje zbog svega što sam učinio. Danas sam potpuno drugačija osoba, bolja osoba", rekao je on tokom suđenja.

Vjerovatno je ovo njegovo pokajanje uzeo u obzir i predsjedavajući sudija, pa ga je osudio na pet godina zatvorske kazne i 10 godina zabrane ulaska u Švicarsku.

U sklopu presude navedeno je da osuđeni mora da isplati 240.000 franaka (oko 485 hiljada KM) državi Švicarskoj. S obzirom da je on već proveo više od dvije trećine zatvorske kazne iza rešetaka, sud je odlučio da ga pusti. On trenutno čeka da bude deportovan u BiH, pišu Nezavisne novine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak