Borrell upozorio Izrael: "Nastavak ofanzive mogao bi naštetiti odnose s EU"

3
Radiosarajevo.ba
Borrell upozorio Izrael: "Nastavak ofanzive mogao bi naštetiti odnose s EU"

Europski komesar za vanjske i sigurnosne poslove Josep Borrell pozvao je u srijedu Izrael da "odmah" obustavi vojnu operaciju u Rafahu.

Borrell je rekao da izraelska ofanziva na Rafah, na samom jugu Pojasa Gaze, ometa isporuku humanitarne pomoći te vodi prema "povećanju broja raseljenih te izloženosti gladi i ljudskim patnjama", prenosi Hina.

EU, nastavio je Borrell, poziva Izrael da se "suzdrži od daljnjeg pogoršanja ionako teške humanitarne situacije u Gazi". Upozorio je da bi nastavak ofanzive mogao naštetiti odnosima Unije i Izraela.

UŽIVO | Poplave u BiH 2024: U Donjoj Jablanici pronađena još dva tijela

Iako EU priznaje Izraelu pravo na samoobranu, "Izrael to mora činiti u skladu s međunarodnim humanitarnim pravom i pružiti sigurnost civilima", rekao je Borrell.

Izraelski saveznici, uključujući i SAD, nastoje odgovoriti Izrael od kopnene ofanzive na Rafah gdje se od borbi u ostatku enklave sklonilo preko milion ljudi.

Borrell izjavio da će Španija, Malta, Irska i Slovenija priznati državu Palestinu

Izraelska vojska je prije sedam dana napredovala prema gradu s istoka i preuzela kontrolu nad palestinskom stranom graničnog prelaza Rafah s Egiptom.

U utorak je prodrla dublje u grad Rafah, tvrde očevici.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak