Blokirano više njemačkih aerodroma: Klimatski aktivisti ušli u zračne luke

0
Radiosarajevo.ba
Blokirano više njemačkih aerodroma: Klimatski aktivisti ušli u zračne luke

Prema podacima pokreta "Posljednja generacija", po dvoje aktivista prodrlo je na terene zračnih luka Berlin-Brandenburg, Stuttgart, Nürnberg i Köln/Bonn u Njemačkoj.

Navode da se radi o "mirnom otporu", a aktivisti su se zalijepili za staze kojima avioni dolaze na piste za polijetanje i slijetanje.

Glasnogovornik zračne luke Köln/Bonn potvrdio je da je nekoliko osoba ušlo u "manevarski prostor aerodroma". Savezna policija je priopćila da se radi o tri osobe. Prema informacijama policije, prije toga je presječena ograda. Nakon privremene obustave letova saobraćaj je sada ponovno uspostavljen, piše Deutsche Welle.

Iznajmljivač ostao u šoku kada je čuo koliko su gosti platili njegov apartman: 'To je strašno'

I na berlinskom aerodromu zrakoplovi ponovno mogu polijetati i slijetati, kako je izvijestio javni servis rbb. Demonstranti su privedeni u policijsku stanicu. Prijeti im prijava zbog narušavanja posjeda, oštećenja imovine i opasnog ometanja zračnog saobraćaja.

Drama u Munchenu: Klimatski aktivisti paralizirali aerodrom, zalijepili se za pistu

I u Nürnbergu je zračni promet ponovno uspostavljen. Kratko nakon 7 sati prvi avion je ponovno mogao poletjeti, nakon što je saobraćaj bio prekinut oko sat vremena, saopćila je zračna luka.

Prema informacijama, otkazano je osam letova.

Posljednjih mjeseci bilo je više ovakvih protesta na njemačkim aerodromima.

Reakcija vlade: stroži zakoni

Zbog protesta na aerodromima savezna vlada planira unošenje strožih propisa u Zakon o sigurnosti u zračnom saobraćaju.

Benjamin Westhoff/dpa/picture alliance: Aktivisti su presjekli zaštitnu ogradu

Prema navodima Ministarstva unutarnjih poslova, suština planirane reforme je uvođenje nove odredbe koja predviđa kažnjavanje neovlaštenog prodiranja u manevarski prostor zračne luke, uključujući i piste za polijetanje i slijetanje, ukoliko time bude ugrožena sigurnost civilnog zračnog prometa.

Za presijecanje ograde i blokiranje aerodromske piste trebala bi biti predviđena kazna zatvora do dvije godine ili novčana kazna. I sam pokušaj također će biti kažnjiv.

Do sada je u ovakvim slučajevima bila izricana samo novčana kazna. Bundestag još treba odobriti pooštrene propise.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak