Biden odbija da se povuče iz predsjedničke utrke: "Još nisam gotov"

5
Radiosarajevo.ba
Biden odbija da se povuče iz predsjedničke utrke: "Još nisam gotov"

Američki predsednik Joe Biden odlučno je odbacio apele da se povuče iz kampanje za predstojeće izbore, koje mu upućuju sve brojniji kritičari iz njegove stranke i uzvratio da "još nije gotov".

Biden je na skupu u Detroitu, dok su njegove pristalice uzvikivale "ne odustaj" i "mi smo uz tebe", ponovio da će se i dalje boriti za reizbor i obećao da će "prikazati Donalda Trumpa u pravom svjetlu" i ukazati na to šta bi sve republikanski kandidat uradio ako bi se vratio u Bijelu kuću, prenosi AP.

Govoreći na istom mjestu gdje je prije četiri godine kao kandidat sebe predstavio kao "most za narednu generaciju demokratskih lidera", Biden je, uprkos pritisku da se povuče iz utrke za drugi predsjednički mandat, jasno stavio do znanja da ne namjerava da učini.

Incident u Americi: U ogromnom požaru izgorjelo 1.500 automobila

"Vi ste me imenovali za kandidata, niko drugi - ne mediji, ne analitičari, ne insajderi, ne donatori. Vi, birači, vi ste odlučili. Niko drugi i ja ne idem nigdje", rekao je Biden praćen ovacijama okupljenih pristalica.

Do sada su jedan demokratski senator i oko 20 zastupnika u Predstavničkom domu iz redova demokrata javno pozvali Biden da se povuče iz trke za Bijelu kuću.

Lider manjine u Predstavničkom domu Hakeem Jeffries izjavio je da je u petak privatno razgovarao s Bidenom i podijelio s njim "cjelokupni spektar" stavova zakonodavaca o predsednikovoj kampanji za reizbor.

Prema riječima trojice zvaničnika upoznatih s pozivima Bajdenu da odustane, koji su željeli da ostanu anonimni, tokom jučerašnjeg virtuelnog sastanka s kongresnim Hispano kokusom, Biden je direktno od kongresmena Mikea Levina iz Californije dobio savjet da se povuče kao demokratski kandidat.

Biden je kritikovao medije tvrdeći da su fokusirani na njegove lapsuse, a ne na Trumpa, nakon čega su njegove pristalice u Detroitu zviždale novinarima prisutnim na skupu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak