Berlusconi: Shvatite ovo kao kampovanje

Radiosarajevo.ba
Berlusconi: Shvatite ovo kao kampovanje

Italijanski premijer Silvio Berlusconi (72) uspio je uvrijediti žrtve potresa koji su ostali bez svojih domova u središnjoj regiji Abruzzo.

Za njemačku televiziju N-TV izjavio je da bi 17.000 beskućnika trebalo gledati na situaciju kao da su 'na vikend kampiranju'.

"Oni imaju sve što im je potrebno, imaju zdravstvenu njegu, toplu hranu... Naravno, njihova aktualna staništa su donekle privremena, ali oni bi trebali gledati na to kao da su na vikend kampovanju," rekao je Berlusconi tokom posjete kampu za građane koji su u tragediji ostali bez krova nad glavom.

Premijer je prošlog tjedna zaprijetio 'direktnim i oštrim' mjerama protiv talijanskih novinara zato što su se raspisali o njegovim gafovima na summitu G20 u Londonu, kada je propustio zajedničko fotografiranje, prekršio službeni protokol u Njemačkoj zbog razgovora s turskim premijerom Recepom Tayyipom Erdoganim i iziritirao englesku kraljicu glasnim dozivanjem Baracka Obame.

No sve to nije ništa prema najnovijem gafu, kojim je uspio ozlojediti Talijane.

Berlusconi je neposredno nakon potresa relativno dobro reagirao otkazujući službeni posjet Moskvi, proglašavajući izvanredno stanje i oslobađajući državna sredstva za spasilačke operacije. Sve je to sada zaboravljeno.

Većina beskućnika provela je i prošlu noć pod šatorima u kampovima koji su niknuli oko L'Aquile, glavnog grada talijanske regije Abruzzo, no njih više od 200 nije uspjelo naći nikakvo sklonište.

"Srami se!" viknula je Berlusconiju jedna žena u šatorskom naselju.

'RAI (državna televizija) kaže da je sve pod kontrolom, ali mi ne možemo doći ni do šatora.'

Najmanje sedam snažnih potresa zabilježeno je sinoć u regiji, a posljednji je bio u 6.30 ujutro. Živote je izgubilo više od 250 ljudi, a potraga za preživjelima još uvijek traje.

tportal/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak